Dragă mami și tati…Odată ce ați devenit părinți au apărut și cele mai mari provocări din viața voastră.


Dați-mi voie să vă spun că așa vor sta lucrurile mereu de acum înainte, în fiecare etapă din creșterea copilului.

Orice perioadă din viața lui va avea o importanță semnificativă și provocările vor fi diverse, dar va trebui să acționați în fiecare caz ca o echipă unită și puternică.

Poate prima etapă cea mai importantă din dezvoltarea bebelușului apare atunci când cel mic devine tot mai activ și începe să se deplaseze singur (de-a bușilea sau sărind ca broscuța, nu contează, atât timp cât înaintează spre noi ”ținte”).

Pentru că atunci când bebelușul învață să se târască sau să meargă, casa întreagă devine material de explorat.

Va vrea să atingă totul, sau, și mai rău, să guste orice îi pică în mânuțele mici și curioase.

Și de aici începe aventura: ”Nu acolo!”, ”Grijă mare!”, ”Nu e voie, nu atinge!”, ”Pe copilul meu doar Dumnezeu îl păzește uneori!”, și așa mai departe.

casa pregatita pentru bebe

Dacă totuși nu vrei să alergi copilul prin casă toată ziua, să spui ”NU” în mod constant și să îți păstrezi calmul știind că este în siguranță, poți face din timp câteva schimbări.

Ca să-ți fie mai ușor ți-am făcut o listă cu posibilele pericole din fiecare încăpere și idei pentru cum poți să faci din fiecare colțișor al casei un loc mai sigur pentru cel mic.

Notează, notează, notează...


1.Siguranța în camere și holuri

Primul de luat în calcul, pătuțul pe care doarme bebelușul trebuie să îndeplinească o serie de condiții de siguranță: să aibă maxim 4 centimetri între zăbrele dacă este clasic, din lemn, sistem de protecție împotriva închiderii accidentale în cazul modelelor pliabile și margini  fără funde, cu sistem de prindere de calitate, dacă este cazul. 

Supraaglomerarea pătuțului cu perne, plușuri și pături este o greșeală des întâlnită la mulți dintre proaspeții părinți.  Păstrează spațiul de dormit liber pentru a preveni riscul de sufocare.

Amplasează pătuțul într-o zonă sigură, departe de fereastră, radiatoare, lămpi, corzi sau șnururi și mobilier pe care copilul s-ar putea cățăra. 

Dacă ai o masă de înfășat aceasta ar fi bine să aibă trei laturi înălțate și marginile rotunjite.


În jurul vârstei de șase luni, bebelușul începe să se miște tot mai mult, să se rostogolească și să se joace frecvent pe podea. Din acest moment este bine să stai cât mai mult lângă cel mic și să îi acorzi atenție sporită. 

Întinde-te pe podea pentru a privi lucrurile din punctul lui de vedere, observă piesele de mobilier cu obiecte grele pe ele și gândește-te unde să le muți.

Puțin mai târziu, va începe să se apuce de mobilier pentru a se ridica, așa că ar putea fi nevoie să ancorezi o parte din mobilier de pereți cu ajutorul unor curele de siguranță.


De îndată ce copilul poate sta în poziție verticală este necesar să muți salteaua pătuțului în cea mai de jos poziție. Nici nu îți vine să crezi cum se poate transforma pe moment  într-un mic gimnast și vrem să prevenim căderea, nu-i așa?


Prizele vor fi și ele o atracție semnificativă, iar copilul poate fi tentat să bage degetele sau diverse obiecte în găurile simetrice și interesante. Instalează elemente de siguranță pe prize, cum ar fi capace sau dispozitive blocabile.


Uneori, colțurile ascuțite sunt magneți pentru copii ! Așa că poate fi necesar să adaugi protecții moi detașabile pe colțurile meselor și pieselor de mobilier, iar dacă e cazul chiar să le fixezi cu lipici care să nu strice mobilierul când le vei scoate.

Știm, spațiul tău iubit nu va arăta exact ca în revistele cu decorațiuni, dar gândește-te că este spre binele copilului tău și că va fi doar pentru „câțiva ani”. 

Dacă ai ferestre cu mai multe poziții de deschidere cu atât mai bine ! Însă dacă nu le poți doar rabata instalează opritoare care împiedică deschiderea ferestrelor mai mult de 10 cm, și oferă siguranță în orice moment.


Asigură-te că nu există în casă cabluri care să fie accesibile copilului. Fie că sunt de la televizor, sau de la alte aparate electrocasnice cablurile lăsate la vedere sunt periculoase, nu doar pentru că sunt electrice, ci și pentru că cei mici tind să tragă de ele și să arunce în ele cu obiecte grele.


Pe lângă faptul că trebuie să eviți ca cel mic să deschidă anumite sertare sau uși unde poate găsi obiecte periculoase pentru el, trebuie să ai grijă și ca degețelele să nu fie prinse la închiderea ușilor. Astfel poți bloca sertare, dulapuri și chiar capacul toaletei cu benzi de siguranță și ușile din interior cu opritoare care să le împiedice să se închidă total.


Din anumite motive, copiilor mici le place să-și pună lucruri în jurul gâtului, așa că este extrem de important să nu lași șnururi atârnate la îndemâna lor, cum ar fi de exemplu frânghiile draperiilor, sau chiar eșarfe, curele, șireturi. 

Nu în ultimul rând, dacă locul preferat va fi podeaua pentru o bună bucată de timp, așează covoare antiderapante și moi în toate încăperile unde copilul petrece mai mult timp. Asta pentru a evita alunecările și a amortiza eventualele căderi.



2.Siguranța în bucătărie


Deși petreci mult timp în bucătărie și trebuie în același timp să îl ai și pe cel mic aproape, nu transforma acest spațiu în loc de joacă ! 

Ține copilul la distanță de aparatele electrocasnice, de obiecte ascuțite sau tăioase, punându-le pe acestea la o distanță sau la o înălțime sigură.

Poți să îi oferi copilului jucăriile preferate care îl țin distrat astfel încât să poată petrece timpul într-un țarc clasic sau pe o pătură de joacă, ferit de stropii de ulei fierbinte sau de scurgeri neașteptate.

Pe lângă protecțiile puse pe colțurile mesei mai poți atașa bariere sau grilaje de protecție la plită, cuptor, arzător.

Copiilor le place să tragă de capetele fețelor de masă și, mai mult decât atât, le folosesc ca mâner pentru a se ridica. Gândește-te că, pentru ei nu sunt altceva decât un ajutor pentru a se ridica, și nu văd ce este deasupra. 

Dar sunt în pericol serios de a suferi traume dacă cade peste ei un obiect greu sau de a se arde dacă cade peste ei o farfurie plină cu mâncare fierbinte, așa că renunță pentru moment la fața de masă.


3.Siguranța în baie

În timpul băiței păstrează la îndemână toate lucrurile de care ai nevoie și nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat sau singur în apă, nici măcar pentru o clipă. Asigură-te că ai întotdeauna o mână care să-l sprijine. Dacă nu știai asta, bebelușii se pot îneca în doar 5 cm de apă.

În jurul vârstei de  12-15 luni, copiilor începe să le placă să se joace cu obiecte care se învârt, cum ar fi robinetul. Așa că de îndată ce copilul merge și poate folosi de exemplu înălțătorul pentru a deschide singur robinetele ar fi bine să reglezi temperatura generală a apei de la robinet la maxim 40º pentru a preveni arsurile.

Baia este o zonă „uriașă” în care orice se poate întâmpla. Pe lângă cele menționate anterior un pericol foarte mare îl reprezintă riscul de otrăvire. Acesta poate fi cauzat de substanțele păstrate în baie, cum ar fi substanțe chimice de uz casnic, produse de curățenie, cosmetice sau medicamente. Cea mai bună opțiune este să depozitezi astfel de substanțe departe de vedere, sus, în dulapuri cu încuietori. 

În special medicamentele de tip pilule cu culori atractive sunt foarte periculoase, deoarece pot fi confundate cu bomboane. Trebuie să fii foarte atent la aceste lucruri și să nu uiți un blister de tablete pe blatul chiuvetei, sau de altfel oriunde în casă la îndemâna celui mic.

Riscul de alunecare apare mai ales în baie unde suprafețele pot fi umede așa că pune și aici, în cada de baie și pe podea covorașe antiderapante.


4.Siguranța în casă în general

Dacă în casă există scări, ar trebui să instalezi garduri de siguranță pe palier de ambele părți, atât la urcare cât și la coborâre. Pentru ca siguranța să dureze, folosește  încuietoare, altfel copilul o va putea deschide pe măsură ce crește. 

Blochează de asemenea accesul la ieșirea din locuință și la locuri potențial periculoase cum ar fi garaj, subsol, sală de sport, chiar și grădină.

Obiectele mici, cum ar fi monedele, nasturii sau părțile jucăriilor reprezintă un pericol de sufocare. Nu le ține la îndemâna bebelușului!  Îndepărtează de asemenea lucruri cum ar fi pungile de plastic – copilul se poate sufoca dacă mușcă sau bagă capul în ele.

Poți folosi un „tester de obiecte mici”, ca de exemplu tubul de hârtie igienică: lucrurile care se potrivesc acolo prezintă risc de sufocare și nu le putem avea lângă bebeluș.  

Pe măsură ce copiii cresc ar trebui să fii deosebit de atent cu jucăriile mici precum Lego.

Ferește accesul și la alte obiecte periculoase cum ar fi cele ascuțite sau care pot să îl ardă, cuțite, forfecuțe, unghiere, sau chiar baterii.

Curiozitatea este mai mare cu cât el este mai mic, iar atât timp cât cresc dințișorii, orice apucă e binevenit pentru a fi ros. Mai bine folosește un coș de gunoi cu capac sau pedală, dificil de ridicat și chiar protecții din grilaj pentru ghivecele cu plante unde mânuțele curioase ar putea pătrunde.

Ai mare grijă și îndepărtează și accesoriile de îngrijire a animalelor de companie, cum ar fi vasele cu hrană pentru câini și pisici sau litierele, astfel încât copilul să nu poată ajunge cu ușurință la ele.

Aerisește zilnic și asigură o bună ventilație a casei evitând expunerea copilului la fum sau mirosuri puternice (de exemplu vopsea, lacuri sau soluții de curățare).

Poate că în timpul somnului bebelușului profiți pentru a ajunge la zi cu treburile casnice sau pentru a pregăti masa. Îți recomandăm să folosești un sistem cu cameră de supraveghere bebe, mai ales dacă ai o casă cu suprafață mare sau cu etaje, pentru a veghea fiecare mișcare a lui, chiar și atunci când doarme.


5.Pregătirea pentru urgențe

Complementar măsurilor de siguranță luate și utilizarea diverselor gadget-uri atunci când vine vorba de siguranța și integritatea copilului trebuie să fii pregătit și din alte puncte de vedere.

Este recomandat ca ambii părinți să facă un curs de prim ajutor chiar înainte de venirea pe lume a celui mic. Așa vei învăța cum să reacționezi rapid în cazul unei urgențe medicale. Vei exersa tehnici precum resuscitarea cardio-pulmonară (RCP), și vei vedea cum să acționezi în caz de sufocare sau ce să faci dacă bebelușul cade și se rănește.

Asigură-te că ai la îndemână numărul de urgență112 -  și că toți membrii familiei cunosc acest număr. În plus, poți face o listă cu contactele medicului de familie, al pediatrului, ale prietenilor sau ale rudelor în caz de maximă necesitate.

Păstrează la îndemână și un kit de prim ajutor bine echipat, care să includă pansamente, dezinfectant, termometru, comprese sterile și medicamente esențiale recomandate de medicul pediatru.

Cred că acum te simți copleșit de toate aceste măsuri de siguranță necesare de aplicat în casa ta. 

Securizarea poate părea într-adevăr un proces complex, dar este absolut necesar pentru a oferi siguranța copilului tău.


Așa că ce mai aștepți?


Ia fiecare cameră pe rând, inspiră-te din sfaturile de mai sus și nu uita să te pui mereu în ”papucii” unui copil curios care învață sa descopere lumea din jur la fiecare pas. 


În acest fel vei putea identifica toate potențialele pericole, iar cu măsuri simple și eficiente vei transforma locuința într-un mediu sigur și prietenos pentru micuțul vostru.