Afla ceea ce te intereseaza despre vaccinul anti-COVID-19 la bebelusi si copii

Dupa ce anul 2020 ne-a lovit crunt si ne-a determinat sa renuntam la viata normala de pana atunci, cursul firesc in stoparea pandemiei COVID-19 este identificarea unei solutii care ar putea sa ne restituie tot ceea ce am avut pana in momentul declansarii haosului COVID si tot ceea ce am pierdut din aceasta cauza.

Petreceri de botez cu sute de oameni, imbratisari calde si zambete largi, posibilitatea de a ne duce copiii in parc si de a-i lasa sa se joace unii cu altii, fara teama ca acest lucru ar putea sa-i imbolnaveasca, gradinita si scoala normala cu stat in banci unii langa altii si jocuri de contact in recreatii, libertatea de a-ti duce copilul la o piesa de teatru, la cursuri de dans, in tabere de socializare impreuna cu cei de varsta lui - iata doar o foarte mica introducere dintr-o carte stufoasa in care am putea sa relatam tot ceea ce COVID-19 a luat din vietile noastre.

vaccinul anticovid pentru copii



La circa 1 an de la declansarea pandemiei Corona, speranta incepe sa se zareasca tot mai mult, sub forma unui vaccin. Desi nu au intarziat sa apara pareri contra vaccinarii COVID-19, avem nevoie mai mult ca niciodata de o mana de ajutor, de ceva care sa ne protejeze si care sa impiedice moartea sa-i ia de langa noi prea devreme pe cei pe care ii iubim.

Ca parinte, este responsabilitatea ta si este normal sa vrei sa te informezi si sa gasesti raspunsul la toate intrebarile pe care le ai in ceea ce priveste vaccinarea COVID-19 pentru copii si bebelusi. Cat de sigur este vaccinul? De la ce varsta se poate face? In ce stadiu sunt acum cercetarile si solutiile pentru a invinge virusul Corona?

Am prins in acest articol cateva informatii care iti pot fi de folos pentru ca stim ca iti doresti ce este mai bine pentru copilul tau.

 



Phizer si Moderna: Vaccin anti-covid-19 cu eficacitate peste 94%


Pe 11 decembrie 2020, autoritatile au aprobat primul vaccin impotriva COVID-19, pentru a se folosi in situatii de urgenta. Vaccinul, creat de Phizer, s-a dovedit a avea o eficienta de 95% in studiile clinice realizate la scara larga.
La cateva zile, un al doilea vaccin a fost aprobat pentru combaterea covid-10. Acesta a fost dezvoltat de Moderna si are o eficacitate de 94.1%.



Vaccinul COVID-19 este sigur pentru copii si bebelusi?

vaccinare-anti-covid-19



Pana in prezent, nu au fost raportate probleme semnificative privind siguranta vaccinurilor Phizer sau Moderna impotriva COVID-19. Conform mai multor surse, in acest moment, in mai multe tari se fac teste si se incearca dezvoltarea unui antidot sub forma de vaccin pentru virusul care a ingenunchiat Planeta: COVID-19. Cativa producatori de medicamente au inceput sa demareze cercetari pentru a identifica un vaccin potrivit, eficient si sigur pentru copiii mai mici.

 

Efectele secundare ale vaccinului anti-covid-19 - o preocupare principala pentru parinti

 

Este important ca parintii sa inteleaga probabilitatea si manifestarea efectelor secundare ale vaccinului, pentru ca atat adultii, cat si copiii vor avea nevoie de ambele doze de vaccin pentru ca efectul de imunizare sa fie optim.

Pentru ca cei mici au un sistem imunitar mai puternic comparativ adultii, ei pot dezvolta reactii temporare mai vizibile in urma vaccinarii anti-covid. Acest lucru ar putea insemna o durere mai mare si o umflatura in locul injectiei, pe parcursul a cateva zile. Un alt efect advers ar putea fi febra.

Dar, aceste reactii adverse sunt frecvente in cazul vaccinurilor. Sunt o dovada clara ca sistemul imunitar reactioneaza asa cum ar trebui. Pentru parinti, aceste reactii pot fi destul de infricosatoare.


Pe 9 decembrie 2020, dupa ce doi adulti cu experiente anafilaxice au avut reactii severe in urma vaccinarii COVID-19, in Marea Britanie, oficialii din domeniul Sanatatii i-au avertizat despre acest lucru pe cei cu antecedente de anafilaxie.




Pentru ce varsta este recomandat vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer?



Pentru cei de 16 ani si peste 16 ani. Dar, este important sa retineti ca tinerii, copiii si bebelusii nu prezinta in mod normal un risc crescut de a dezvolta reactii severe in urma infectarii cu virusul COVID-19. Din aceasta cauza, chiar si adolescentii de 16 ani si putin peste se vor incadra in grupul final care va primi vaccinul anti-covid.



Ce se stie despre vaccinarea anti-covid la bebelusi si copii pana in 15 ani?

vaccin bebe covid-19


Pe masura ce vaccinarea anti-covid se extinde tot mai mult, multi parinti se intreaba cand va fi posibila vaccinarea pentru protejarea bebelusilor si copiilor cu varsta pana in 15 ani. Conform datelor publice, se pare ca pana la finalul anului 2021 va fi disponibil si un vaccin pediatric anti-covid final.

Desi copiii nu se afla in grupa cu risc ridicat de infectare cu COVID-19, specialistii in boli infectioare din intreaga lume subliniaza ca acestia pot raspandi virusul celor din jur. De aceea, un posibil vaccin anticovid pentru bebelusi si copii este critic in viitorul apropiat.

 



Care este motivul pentru care vaccinul anti covid-19 pentru copii si bebelusi nu se administreaza in acelasi timp cu schema de vaccinare pentru adulti?


Explicatia este simpla. Sistemul imunitar al copiilor si bebelusilor este foarte diferit de cel al adultilor, iar raspunsurile lor imune pot fi diferite in functie de varsta - din copilarie pana in adolescenta. Prin urmare, cercetarile cu privire la vaccinul COVID-19 pentru cei peste 16 ani trebuie repetate pentru bebelusi si copii pana in 15 ani.

Phizer si Moderna au demarat deja noi studii privind vaccinul anti covid, inclusiv pentru copiii de la 12 ani. Daca rezultatele sunt bune, vaccinul va trebui sa treaca o serie de teste si aprobari pana va deveni disponibil. In plus, va fi nevoie si de cateva luni pentru productia si distributia sa. Avand in vedere ca cercetarile si testarile pentru varstele foarte mici se vor realiza la final, intreg procesul se poate lungi putin.



Practic cum functioneaza vaccinul anti-covid Pfizer sau Moderna?

 


Ambele tipuri de vaccinuri au la baza aceeasi tehnologie. Ele presupun injectarea unei molecule genetice numita ARNm, care face ca celulele din corp sa creeze o proteina virala (numita "spike"/ varf). Aceasta declanseaza raspunsul imun dorit. Prin urmare, nu se opereaza cu un virus viu, ci practic molecula de ARNm are rol de mesager pentru a comunica organismului cum sa creeze un raspuns imun. Dupa aceea, se repartizeaza rapid in corp si dispare.


Vaccinul anti-covid este dezvoltat pe o tehnologie complet noua. Din cauza componentei mARN, care se descompune foarte usor, este critic ca vaccinul sa fie pastrat la rece. De aceea, vaccinul de la Phizer se pastreaza in congelatoare foarte reci, la minus 80 de grade. In schimb, vaccinul Moderna poate fi pastrat la temperatura rece dintr-un frigider obisnuit.



Cum se aproba un vaccin pentru copii?


Conform unui studiu din 2015 privind cercetarile clinice la copii, datele privind siguranta si eficacitatea multor medicamente administrate copiilor si bebelusilor sunt incredibil de putine. Cateva motive care justifica lipsa datelor sunt unicitatea copiilor, preocuparile de natura etica si insuficienta finantelor.


Copiii si bebelusii sunt vulnerabili si trebuie protejati. Ei nu pot lua decizii pentru ei insisi, motiv pentru care un proces aclinic ce ii implica nu poate fi grabit.


Poti sa te vaccinezi impotriva covid daca esti insarcinata sau alaptezi?


Da, vei putea decide daca te vaccinezi sau nu. Cu toate acestea, ca viitoare mamica trebuie sa stii ca momentan vaccinurile anticovid sunt disponibile pentru cei care lucreza in domeniul sanatatii. Va mai dura putin pana cand vaccinul va fi disponibil pentru toata lumea. Acum, cele doua vaccinuri aprobate exista in cantitati limitate.

Vaccinul COVID-19 este sigur pentru viitoarele mame sau pentru femeile care alapteaza?
Conform studiilor, de obicei, vaccinurile nu sunt dovedite ca fiind bine tolerate de catre femeile insarcinate sau cele care alapteaza. De aceea, din start aceste femei au fost excluse din studiile privind vaccinul COVID-19 de la Phizer si Moderna. In continuare, femeile insarcinate nu se afla pe lista de prioritati in cercetarile companiilor care dezvolta primele formule de antidot- vaccin impotriva COVID-19. Prin urmare, nu exista date concrete care sa dovedeasca siguranta vaccinurilor COVID-19 pentru gravide sau pentru mamele care alapteaza.



Ce ar trebui sa stii ca parinte despre vaccinul COVID-19?


Cu toate ca va trece mult timp pana cand bebelusii si copiii vor putea fi vaccinati impotriva COVID-19, acestia pot beneficia indirect de efectele vaccinului, asa cum se intampla cu nou nascutii care sunt vaccinati impotriva gripei, rujeolei etc. Daca toti cei din jur sunt vaccinati, ei vor fi partial izolati de virusi si, prin urmare, riscul de a intra in contact cu ei, este semnificativ mai mic.



De ce este importanta vaccinarea?


Asigurarea faptului ca sugarii si copiii sunt inclusi pe schema de vaccinare pentru stoparea COVID-19 va fi esentiala pentru controlul raspandirii virusului. Un studiu realizat recent a raportat ca intarzierea cercetarilor clinice pe copii va intarzia recuperarea noastra, va afecta educatia, sanatatea si bunastarea emotionala a copiilor nostri. Autorii studiului au sugerat ca cercetarile clinice pentru un posibil vaccin pentru copiii mici ar trebui sa inceapa imediat.


Vaccinarea copiilor va fi esentiala pentru oprirea raspandirii COVID-19, insa prima data este important ca producatorii de vaccinuri sa se asigure ca acestea sunt sigure si eficiente pentru copiii si bebelusi. Copiii mici si bebelusii nu ar trebui sa se vaccineze inainte de a exista studii clare pe copiii mai mari.



Ce lucruri frumoase obtinem prin vaccinare sau "Ce contine vaccinul anti-covid?"

 


De cateva zile, pe retelele de socializare a devenit virala o postare care descrie direct, clar, emotionat si raspicat ce contine de fapt vaccinul anti-covid. Postarea a fost distribuita inclusiv de Ministerul Sanatatii.


Iata ce spune Sebastian Trenka, un dresor de caini din Timisoara, despre ceea ce va readuce in viata noastra vaccinul anti-covid-19.


"Ce conține vaccinul? 🤷‍♀️
Săruturile si imbratisarile uitate. Excursii școlare. Bunicii la masa festivă de sărbători. Un film bun la cinema cu popcorn și pepsi mare. O seară la teatru cu sala plină. Concerte cu mii de spectatori. O cină la restaurant cu prieteni. O escapadă de weekend undeva cu avionul, hotărâtă peste noapte. Petrecerea de acasă unde fiecare își aduce propria tavă de gustări făcute casă. Competiții sportive. Strângerile de mână atunci când faci cunoștințăcu cineva. Vise liniștite și granițe deschise. Profesori care merg printre rândurile băncilor. Plecările de ultimul minut și mulțimea in gară. Libertatea de a sta acasă când vrei TU... ”


Intr-adevar, vrem sa credem ca vaccinul anti-covid -19 ne va putea oferi inapoi viata normala, asa cum o stiam dinainte de nebunia Corona. Pentru ca esti parinte, aceasta speranta se ridica la puterea a doua, pentru ca vrei ca al tau copil sa aiba o viata frumoasa si activa, cu deplasari fara limite, cu joaca alaturi de ceilalti copii, cu posibilitatea de a merge la gradinita si la scoala ca sa se dezvolte armonios, cu petreceri cu multi invitati, imbratisari fara teama, vizite dese la bunici.

Retine: Cu toate ca vaccinul COVID-19 va juca un rol important in stoparea pandemiei COVID-19, el nu va elimina complet virusul. In viitorul apropiat, ar trebui in continuare sa purtam masca, sa respectam distantarea sociala si sa avem grija de igiena mainilor noastre pentru a evita infectarea.