Să împart patul cu bebelușul sau nu? Este un subiect de actualitate, ce generează păreri pro și contra. Există susținători ai acestei practici, dar și persoane care se împotrivesc, fie din principiu, fie pentru că există studii care spun că împărțirea patului cu cel mic poate pune în pericol copilului viața. Oare care este adevărul? 

Descoperă în acest articol care este diferența dintre room-sharing și bed-sharing, de ce poate fi riscant să primești bebelușul în patul tău să doarmă, dar și alte informații utile pentru siguranța copilului tău.


Room-sharing sau bed-sharing?

bed sheering cu bebe


Ce este room sharing și bed sharing? Probabil că deja ți-ai dat seama. 


Room sharing se referă la amenajarea unui spațiu în care să plasezi pătuțul pentru bebeluș sau la atașarea acestuia de patul vostru, al părinților.

În timp ce bed-sharing este dormitul împreună cu sugarul, fapt care a stârnit îngrijorări deoarece împărțirea patului cu un sugar crește riscul de deces legat de somn, inclusiv sindromul morții subite a sugarului (SIDS).



De ce unii părinți împart patul cu bebelușul lor?


Printre motivele pentru care unii părinți împart patul cu sugarul, sunt următoarele, unele dintre acestea fiind susținute de anumite studii. 


Iată cele mai comune motive:


  • Încurajează alăptarea deoarece este mult mai ușor să îl alăpteze mai des, atunci când este aproape. Astfel poate să crească numărul de luni în care o mamă își alăptează copilul la sân.
  • Se pare că ar ajuta bebelușii să adoarmă mai ușor și mamele mai mult pe timp de noapte.
  • Mămicile pot fi mai mult timp alături de copiii lor.

Dar oare toate aceste motive sunt mai importante decât riscurile la care sunt expuși bebelușii când dorm în pat cu părinții? Nu, clar. 

Patut bebelusi Oval Tato cu saltea inclusa Design Italian Alb Lemn de Fag Alb & Gri - Camera Bebelusului

Să aprofundăm acest aspect…


În unele culturi, împărțirea patului este comună, iar numărul deceselor infantile legate de acest obicei este scăzut. Diferențele în ceea ce privește saltelele, lenjeria de pat și alte practici culturale pot explica riscul mai mic de incidente nefericite.


Dar experții în sănătate avertizează părinții să nu-și culce copiii în patul lor din cauza riscurilor serioase de siguranță. Împărtășirea patului crește șansele de sufocare, strangulare și SMIS.


De ce este riscant pentru un bebeluș să doarmă în pat cu părinții?


  • Se poate sufoca din cauza unei saltele moi, a spumei cu memorie, a unui pat cu apă sau a lenjeriei de pat care poate fi prea moale;
  • Poate fi prins între perne;

Prin urmare, bebelușii trebuie să doarmă pe spate pe o saltea fermă sau pe o altă suprafață de dormit (cum ar fi într-un pătuț portabil), fără perne, pături, jucării, animale de pluș sau alte obiecte.

Patut bebelusi Fetite Oval Tato cu saltea inclusa Design Italian Alb Lemn de Fag Alb & Roz - Camera Bebelusului

Din cauza riscurilor implicate, Academia Americană de Pediatrie (AAP) și Comisia pentru siguranța produselor de consum din SUA (CPSC) trage un semnal de alarmă împotriva împărțirii patului.  

AAP recomandă practica room-sharing, fără bed-sharing. Dormitul în camera părinților, dar pe o suprafață separată, scade riscul de SIDS (sindormul morții subit la sugari) al bebelușului.


Bed-Sharing și SIDS


Împărtășirea patului crește riscul ca un copil să moară din cauza SIDS, în special la copiii născuți prematur, la copiii care au avut o greutate mică la naștere și la copiii sănătoși născuți la termen cu vârsta mai mică de 4 luni.


Ce alte lucruri cresc acest risc de deces în timp ce bebelușul doarme?


  • Când doarme pe o canapea singur sau cu un părinte;
  • Când mama fumează;
  • Când părinții sunt foarte obosiți;
  • Când un părinte a consumat recent alcool;
  • Când patul este împărțit cu alți copii.

Ce poți face să previi riscul SIDS?


Împarte camera cu cel mic, dar nu și patul. Așază un pat într-o zonă a dormitorului vostru, astfel încât să-l ai aproape pe timpul nopții. 


Experții recomandă să nu împarți patul cu bebelușul, până la împlinirea vârstei de un an. De asemenea, aceștia recomandă să fie mutat din dormitorul părinților, după ce acesta a împlinit 6 luni.


Așadar, să împărți patul cu sugarul în timpul somnului? De ce să riști? Ai dubii în privința acestui subiect? Solicită sfatul unui specialist, pentru că în final este singurul în măsură să-ți confirme sau nu. 


Alege un pătuț din colecția noastră și privește-l în timp ce doarme! 



Disclaimer

Acest articol are caracter informativ și nu ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce poate fi interpretat de către părinții care-l parcurg.




Nu uita să ceri sfatul unui specialist atunci când iei decizii legate de sănătatea și viața copilului tău.