Aducerea pe lume a unui copil este o adevarata binecuvantare pentru orice parinte. Acest lucru schimba radical viata, dar lucrurile au luat o intorsatura drastica odata cu instalarea pandemiei.

Pe zi ce trece parintii isi pun tot mai multe intrebari - cat timp va mai dura aceasta stare? Ne vom intoarce la normal? Vor avea copiii nostri un viitor? Imi voi putea creste copilul ca cel mai bun parinte dupa iesirea mamei din maternitate?

Fiecare zi care trece e un semn de intrebare pentru noi toti, mai ales ca numarul cazurilor de infectati pare sa creasca de la o zi la alta.

Cei care se pregatesc de sosirea pe lume a unui copil sau cei care au trecut recent prin acest lucru, nu sunt doar entuziasmati, ci si foarte speriati.

 nevoile unei familii in pandemie

Sanatosi fiind, exista temerea ca vor lua virusul din spital, de la cadrele medicale sau posibile colege de salon. Mamelor le este teama zilnic ca la reintoarcerea acasa oricand ar putea suna telefonul de la DSP sau de la medicul de familie care sa le solicite sa se reintoarca in spital pentru tratament impotriva coronavirusului. Sau ca trebuie sa-l duca de urgenta pe cel mic la izolare, departe de sanul proaspetei familii.

 

Tatii sunt si ei ingrijorati! Asteapta cu sufletul la gura sa auda primul plans al copilului, sa le faca prima baita, s-o vada pe mama, sa-I ia in brate, sa-i sarute si sa aiba siguranta ca amandoi sunt bine si sanatosi.

 

Pandemia incarca oamenii cu emotii si cu temeri avand tendinta neplacuta de a le schimba mentalitatea, comportamentul, starea de fericire deplina care ar trebui sa inconjoare orice parinte intr-un astfel de moment important. Mai mult ca niciodata simtim disperarea si frustrarea parintilor, tristetia, si ies la iveala o serie de nevoi extrem de importante demne de luat in considerare de catre cei care au puterea de a schimba lucrurile.

 

Nevoile unei proaspete familii in pandemie

 noi parinti in pandemie

Nevoia de siguranta

Suntem in siguranta cu scoli si firme inchise, care se deschid doar cu un scop? Ne simtim in siguranta cand stam la triaj sau in izolare ore in sir, in timp ce starea noastra de sanatate nu este intru tocmai cea optima? Au parintii siguranta ca nu vor fi obligati dupa nastere sa stea separati de copii, de care nu vor sti nimic pentru o perioada lunga de timp?

Parintii au nevoie sa se increada in lucrurile bine facute, iar pentru asta e nevoie de schimbari si restaurari in toate domeniile, de oameni dornici de a aduce lumea pe fagasul normal.

Mamicile au nevoie sa se asigure ca pot beneficia de servicii medicale de calitate, de linistea unui camin si a unui loc de munca asigurat care sa le aduca veniturile necesare pentru cresterea copilului.

 

Nevoia de a fi linistiti

Nasterea copilului este un moment cu adevarat special, dincolo de asteptarile interminabile din camera de spital in care se va produce travaliul. Dar ce se va intampla mai apoi cu copilul? Daca mama sau cel mic sunt suspectati/infestati de Covid-19? Cum vor decurge lucrurile in izolare? Cine le va sari in ajutor la nevoie? Cand vor putea avea din nou contact parintii cu bebelusul?

Parintii au nevoie si de siguranta ca lucrurile vor decurge perfect, ca mediul in care va ajunge copilul pe lume este unul curat, adecvat unei astfel de experiente. Lucrurile vor decurge mult mai usor daca vor fi la curent cu toate aspectele privind sanatatea copilului si a mamei, cu modul in care va decurge intregul proces, de la internare si pana la externare, dar si cu lucrurile neprevazute si modul in care vor fi remediate. Medicii trebuie sa dea dovada de empatie, intelegere si transparenta si sa-si execute meseria pe care si-au ales-o cu dragoste intr-un mod profesionist.

 copil cu masca

Nevoia de a oficia ritualul botezului

Indiferent de orientarea religioasa, orice parinte isi doreste ca propriul copil sa poarte ca la carte numele intregii familii, sa se bucure de prima lui baie in cristelnita, de taierea motului, de bucuria de a-i cunoaste pe toti cei dragi chiar daca el este mult prea mic ca sa inteleaga toate aceste lucruri. Peste ani si ani, amintirile sunt cele care raman si care-i vor ajuta sa retraiasca magia acestei experiente.

copil-nou-nascut

Botezul e o modalitate de a confirma venirea copilului pe lume si un salt in dezvoltarea lui, intrarea in comunitatea religioasa de care apartinem cu totii. Iar noi credem ca orice copil ar trebui sa se bucure de acest lucru, la fel ca si parintii. Este o libertate pe care si-o doreste orice parinte, asa cum dispunem pentru cat se va mai putea, de posibilitatea de a merge la magazin, de a se tine sedintele in Parlament, de a se face prezentari si defilari de tot felul. Simtim un dezechilibru major care ne afecteaza pe noi toti si suntem profund indurerati ca s-au amanat numeroase astfel de ocazii la care noi am contribuit de fiecare data cu dragoste si pasiune. Ne este teama ca in curand vom ramane permanent fara posibilitatea de a ne face sufletul fericit cu mici gesturi pe care le-au facut si parintii, bunicii nostri etc.

 

Se va ingriji cineva in viitorul apropiat de nevoile parintilor?

Ne-am dori sa putem raspunde la aceasta intrebare, sa va putem incuraja. Nu putem decat sa va trimitem multa energie pozitiva si sa va spunem ca vom lupta din rasputeri sa va fim alaturi, pana in ultima clipa.

Noi, echipa AnneBebe si camerabebelusului.ro, depunem toate eforturile necesare in continuare pentru a va pune la dispozitie jucarii pentru bebelusi, piese sigure de mobilier pentru camera copilului, costume speciale si unicate de botez din materiale sigure, prietenoase pe deplin cu cei mici, dar si intreg necesarul de care cei mici au nevoie pentru o dezvoltare armonioasa si o copilarie fericita.