Cand vine vorba de venirea unui copil pe lume, auzim deseori expresii precum "cel mai frumos cadou", "o binecuvantare" sau "cel mai mare miracol". Insa, oare cat de mult din acestea sunt mit si cat de mult sunt realitate?

Ne-am propus sa incepem o noua serie de articole despre mituri pentru a vedea cat de adevarate sau nu sunt acestea. Azi vom vorbi despre modul in care venirea unui bebelus ne poate schimba viata in bine. Vom cauta sa raspundem la intrebarea: este adevarat ca un copil poate aduce fericire si implinire in viata noastra sau de fapt asta este doar o iluzie?

 Venirea copilului ne va schimba viata in bine

Este foarte posibil ca un copil sa ne schimbe viata in bine

Acest eveniment poate aduce multa bucurie si implinire in viata unui cuplu. In plus, responsabilitatea de a avea un copil ne poate ajuta sa ne dezvoltam si sa ne maturizam. Sigur, vor exista provocari si sacrificii in cresterea unui copil, insa beneficiile pe termen lung sunt nepretuite.

Dupa ce devenim parinti, trebuie sa fim pregatiti sa ne dedicam o mare parte din timp si energie cresterii si dezvoltarii copilului nostru. Aceasta poate fi o reala provocare, dar este si o oportunitate de a ne imbunatati abilitatile de comunicare, de gestionare a timpului si de rezolvare a problemelor.

 

De ce venirea unui copil ne poate schimba viata in bine?

Iata cateva dintre motivele pentru care acest eveniment poate aduce o imbunatatire in viata unui cuplu care are un copil.

  • Bucurie si fericire - Venirea unui copil poate aduce multa bucurie si fericire in viata noastra, deoarece copiii sunt adesea o sursa de energie pozitiva si entuziasm.
  • Dezvoltarea abilitatilor parentale - Ingrijirea unui copil poate fi o provocare, dar acest lucru ne poate ajuta sa ne dezvoltam abilitatile parentale, precum abilitatile de comunicare si de gestionare a timpului.
  • Imbunatatirea relatiilor - Copiii pot consolida relatia dintre parteneri prin petrecerea timpului impreuna si prin faptul ca impartasesc aceleasi experiente.
  • Beneficii pe termen lung - Ne referim aici la imbunatatirea sanatatii mintale si fizice, dezvoltarea abilitatilor parentale si imbunatatirea relatiilor interpersonale.

Iata ca venirea unui copil poate fi o schimbare majora in viata noastra, dar una care poate aduce multa fericire, implinire si dezvoltare personala.

 

De ce venirea unui copil pe lume ar putea sa ne schimbe viata in mai putin bine

De cele mai multe ori venirea unui copil pe lume poate fi o experienta minunata si plina de bucurie pentru parinti si bunici. Cu toate acestea, poate exista si posibilitatea ca venirea unui copil sa ne schimbe viata nu tocmai cum ne-am fi asteptat. Si iata mai departe cateva exemple.

  • Stres financiar - Ingrijirea unui copil poate fi costisitoare si poate duce la stres financiar, in special daca parintii nu sunt pregatiti financiar sa aiba grija de un copil. Ne putem gandi la lucrurile necesare pentru amenajarea camerei bebelusului, de la patut pana la hainute si scutece.
  • Schimbarea rutinei si a stilului de viata - Venirea unui copil poate fi o schimbare majora in rutina unei femei si a unui cuplu. Poate da peste cap stilul de viata al celor doi parteneri intrucat ingrijirea si acordarea atentiei unui copil presupune timp si energie.
  • Probleme de somn si oboseala - Ingrijirea unui copil poate insemna nopti nedormite si oboseala constanta (mai ales in primele luni de viata ale bebelusului). Acest lucru poate afecta negativ sanatatea si starea de spirit a parintilor, mai ales daca cei doi nu au ajutor din partea bunicilor sau a unei bone.
  • Probleme in relatii - Venirea unui copil poate pune presiune pe relatia dintre parteneri, deoarece noua viata presupune o noua dinamica si o impartire a responsabilitatilor.

Pentru ca venirea unui copil pe lume poate fi o experienta speciala dar daca presupune anumite provocari, este important sa fii pregatita pentru aceste schimbari si sa cauti ajutor atunci cand simti ca ai nevoie.

 

Venirea primului copil este diferita de venirea unui copil atunci cand mai ai alti copii?

Sigur. Venirea primului copil este diferita de venirea unui copil atunci cand mai ai si alti copii in familie. La primul copil, parintii sunt de obicei mai stresati, mai grijulii. Primul copil este in general in centru si primeste toata atentia parintilor.

Dar cand vine un alt copil in familie, parintii trebuie sa se adapteze la o noua dinamica familiala, in care trebuie sa isi imparta atentia si timpul intre toti copiii. Copiii mai mari pot fi invidiosi pe noul bebelus si pot avea nevoie de mai multa atentie si ingrijire pentru a se adapta la schimbarile familiale. De asemenea, parintii pot avea nevoie sa gaseasca noi modalitati de a se organiza si de a se descurca cu mai multi copii, inclusiv in ceea ce priveste impartirea responsabilitatilor.

 

Cu toate acestea, venirea unui al doilea sau al treilea copil poate fi, de asemenea, o experienta minunata pentru intreaga familie, deoarece copiii pot invata sa isi petreaca timpul impreuna si sa se ajute unii pe altii. Poate ca nu degeaba se spune ca acei copii care sunt singuri la parinti sunt mai egoisti. Dar, deja acesta este un alt mit pe care il vom aborda intr-un articol viitor din aceasta rubrica.

 

Pe curand, parinte!