Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, unii îl au mai rapid, iar alții mai lent.

Primii pași ai copilului sunt recomandați să fie făcuți în casă cu talpa goală. Majoritatea specialiștilor ne sfătuiesc să nu ne grăbim să alegem o pereche de pantofi, ci să dăm puțin timp copilului să exerseze mersul cu piciorușele libere (șosetele antiderapante sunt o soluție minunată pentru suprafețele alunecoase din casă) pentru o dezvoltare fără complicații.


Prima pereche de încălțări

După ce copilul exersează primii pași cu tălpile goale, puteți începe să căutați perechile potrivite pentru ieșitul afară în aer liber. Este recomandat ca în prima fază talpa pantofului să fie una moale, din piele, de exemplu, pentru a-i permite copilului să-și fixeze talpa în mod corespunzător și să-și dezvolte degetele, musculatura și un mers corect.

Chiar dacă printr-o talpă moale se simte structura pe care se calcă în întregime, o talpă moale oferă protecție pentru anumite suprafețe alunecoase, reci sau murdare.


Confortul copilului

Folosind o talpă subțire și confortabilă, copilul nu va avea probleme în purtarea acestora. Chiar dacă există posibilitatea să apară mici disconforturi, adaptarea se face treptat și va apărea în mod natural.


Ce trebuie evitat

Primii pantofi trebuie să fie cât mai moi, ușori și confortabili. De evitat sunt pantofii rigizi și cei care se ridică pe glezna. Aceștia pot crea un disconfort pentru copil și pot crește riscul unei dezvoltări nefavorabile a musculaturii piciorului, ceea ce poate duce la deformări și luxații.