Așa cum am observat până acum, trăim într-o eră a miturilor și a informațiilor nefondate. Un alt mit care circulă în ziua de astăzi este că ar fi sănătos să păstrăm chiar și pentru 30 de minute mâncarea copilului într-un termos, pentru a nu se strica.


Pentru început, ar trebui să înțelegem ce este un termos, ce face și când ar trebui folosit.


Ce este un termos?

Termosul (balonul vidat) este un recipient alcătuit din doi pereți, unul interior și altul exterior, cu vid între ei. Rolul principal este de a menține consumabilele la temperatura la care au fost introduse în acesta, indiferent dacă temperatura este scăzută sau ridicată.


Principiul de funcționare:

Peretele interior este prevăzut cu un strat reflectant, cu rolul de a reflecta radiația termică a lichidului din interiorul termosului. Vidul, care este situat între cei doi pereți, are rolul de izolator termic.

Avantajul folosirii unui termos cu vid este că unicul mod prin care se pierde căldura unui corp este radiația termică. În mod obișnuit, corpurile își reduc temperatura din cauza pierderii de căldură când intră în contact cu aerul exterior. Dacă corpul se află în vid, atunci durata în care va pierde căldura va fi mult mai lungă.


În funcție de producție și calitatea termosului, acesta poate păstra temperatura lichidelor până la 24 de ore.


Prin urmare, păstrarea mâncării copilului în termos timp de 30 de minute nu ne ajută cu nimic, nici din punct de vedere nutrițional, nici în privința macro și micronutrienților.