Iti imaginai ca timpul poate trece atat de rapid?



Parca ieri aflai ca esti insarcinata si te tot intrebai cand va incepe sa creasca burtica. Intre timp, abia ca ai apucat sa clipesti de doua-trei ori si ai ajuns sa nu mai poti face mare lucru din cauza abdomenului, care acum pare o minge care sta sa explodeze!

Timpul trece repede! Si, la fel de repede vor trece si lunile care au mai ramas, chiar daca, de acum inainte ti se va parea ca "te misti cu incetinitorul". Din luna a saptea si pana la finalul sarcinii, burtica ta va creste cel mai mult, si de aceea, mai toate activitatile ti se vor parea dificil de realizat.

jurnal luna a saptea de sarcina

Cum va fi a saptea luna de sarcina?


Daca pana acum, te puteai descurca singura in orice situatie, din aceasta luna, ori vei renunta la pantofii cu sireturi, ori vei incepe sa ceri ajutor. Cand de tine e "atasat" un bebelus, care, are o "casa" ce iti face abdomenul mai mare decat un pepene, totul pare greu!

De acum, vei tine mai strans lucrurile in maini, de teama sa nu le scapi, fiindca, stii si tu ca acum e aproape imposibil sa te apleci si sa ridici obiecte de pe podea. Burtica e acum atat de mare, ca aproape orice sarcina de baza, e extrem de dificila si de...lunga. Fiindca te vei misca tot mai greu, vei cauta tot felul de pozitii mai convenabile pentru a desfasura activitati ori obiecte care sa iti usureze sarcinile.

Fiindca in acest moment, burtica e suficient de mare incat sa nu iti mai poti vedea picioarele daca te uiti de sus, acum pedichiura o poti face doar la salon. Iar varianta in care te descurci singura, exista doar daca esti gimnasta de performata. Nici incaltatul nu prea mai poate avea loc fara un incaltator suficient de lung, iar simpla sarcina de a-ti schimba hainele de pijama in unele de zi, te poate face sa ramai fara aer de la atat de mult efort.

luna a saptea de sarcina

Ca totul sa fie si mai "palpitant", trebuie sa stii ca, e posibil ca de acum inainte sa apara si probleme legate de tinerea echilibrului. Fiindca unul din efectele sarcinii, existente in ultimele luni, este acela ca vei lua foarte mult in greutate, corpului tau ii va fi aproape imposibil sa se adapteze la aceasta schimbare brusca. Asa ca, burtica nu doar ca nu te va mai lasa sa te apleci, ci te va face sa iti si pierzi echilibrul.

Nu te descuraja, insa! Poate ca pare frustrant acum sa nu poti face mare lucru, dar, in lunile de dupa, vei rade copios de cat era de caraghios ca, pe langa faptul ca uneori te chinuiai poate si 20 de minute sa ridici ceva cazut pe jos, uneori mai si cadeai cand erai aproape sa reusesti!

Oboseala, ce rau imi pare ca te-ai intors la mine!

luna a 7-a de sarcina
Mai stii cum erau primele luni de sarcina? De orice aveai parte, oricat ar fi fost de interesant si la orice ora s-ar fi desfasurat, Mos Ene, venea pe la gene si facea in asa fel incat sa te trimita la culcare. Toata oboseala aia, devenise frustranta, insa, spre norocul tau, starea respectiva nu tinuse chiar atat de mult.

Din nefericire, insa, din luna a saptea si pana la final, cineva apare iar in viata ta. Ai idee cine? Exact, oboseala!

Pentru ca greutatea nu este nici distribuita uniform, iar proportia cea mai mare este in zona abdomenului, corpul tau se va simti de parca ai cara in permanenta in brate, un sac mare si greu. Ceea ce, il va obosi teribil. Toata aceasta greutate, va fi "carata" de picioarele tale, care, erau candva subtiri si tare frumoase.

Acum, insa, din cauza greutatii, probabil ca in marea majoritate a timpului, vor sta umflate si vor fi pe alocuri chiar dureroase, existand posibilitatea ca aceasta sarcina sa te lase si cu niste varice, daca esti nevoita sa stai mult in picioare.

Despre contractii si despre cum acestea nu ar trebui sa te sperie!



Daca in luna a sasea inca nu simteai nimic, mai mult ca sigur ca, din luna a saptea au inceput sa apara niste contractii ale uterului. Aceste contractii, sunt numite, in termeni medicali, contractii Braxton-Hicks, si nu fac altceva decat sa te pregateasca pentru marele eveniment.

Ele, sunt perfect normale, atata timp cat nu sunt insotite de niciun fel de durere. Si, se comporta in felul urmator - mai intai la nivelul misculaturii uterului apare o contractie de intensitate mai mica sau mai mare, iar apoi urmeaza relaxarea acestor muschi. Daca totul decurge in acest fel si nu exista disconfort sau durere, ele sunt total normale, si nu este necesar sa te sperie.

Nevoia de a merge mai des la baie se reintoarce!


Fiindca bebelusul si-a "renovat" casa in ultimele doua luni, si a facut una tot mai mare, e cazul sa stii ca, statul in picioare pentru o perioada mai lunga de timp, va pune presiune pe partea inferioara a corpului tau.

Presiunea, va exista si la nivelul vezicii urinare, asa ca, incepand cu a saptea luna si pana la final, nevoia de a merge mai des la baie, care te-a deranjat in primele luni de sarcina, va reaparea.

Ce face bebelusul in burtica?


In luna a saptea, burtica tot creste, si, odata cu ea, creste si copilul. Este o luna in care cel sau cea mica, se umple tot mai tare de energie si se misca din ce in ce mai mult.

Totodata, e luna in care urechile ajung sa se dezvolte mai mult, iar bebelusul devine capabil sa auda tot mai multe lucruri. Poate sa iti recunoasca vocea si iti poate asculta acum bataile inimii tale, asa ca, spune-i povesti si vorbeste-i mult, fiindca nu e doar o coincidenta ca devine mai linistit atunci cand iti aude vocea!

In acelasi timp, va continua sa se dezvolte cu repeziciune si sistemul nervos al celui mic, dar si alte organe sau parti ale corpului. Exista modificari mari inclusiv la nivelul ochilor, dupa aceasta luna, cel mic fiind capabil sa clipeasca.

De asemenea, obiceiul de a-si suge degetul devine unul foarte iubit si practicat de catre bebelus. Pe langa acesta, programul de somn creat, se respecta si el cu sfintenie, iar cel mic are atat perioade in care doarme, cat si in care sta treaz.

Cat despre starea emotionala in care te vei afla tu in ultimele luni, lucrurile s-ar putea complica. "Nevoia de a face cuib", va putea creste, insa faptul ca burtica e tot mai mare, te va putea incetini destul de mult, iar asta te-ar putea frustra.

Nu uita, insa, ca nevoia cea mai mare a bebelusului, este sa aiba o mama linistita atunci cand vine pe lume. Orice semn de agitatie sau nemultumire al mamei, il va face si pe el sa simta un disconfort! Asa ca, uita pentru o secunda ca nu ai decorat complet camera celui mic, ca, poate, inca mai trebuie sa ii cumperi anumite lucruri si ca, poate nu ai citit inca tot ce vrei sa citesti despre bebelusi!

Cel mic are nevoie cel mai mult de o mama stabila emotional, care sa ii poata oferi atentia necesara. Asa ca, asculta-ti corpul atunci cand iti spune ca a obosit, si odihneste-te suficient, chiar daca ai inca multe lucruri de facut! Va fi timp pentru toate, chiar si in cazul in care, alegi sa te relaxezi sau chiar sa dormi ceva mai mult!

 

  • Te gandesti deja la ce lucrusoare iti trebuie pentru maternitate? Vezi ofertele noastre aici
  • Incepi sa decorezi camera bebelusului? Iti recomandam dormitoarele noastre speciale. Verifica ofertele pentru ca avem mai mereu promotii. Click aici
  • Te emotionezi cand vezi hainute de bebe? E ok, mami! In curand iti vei putea tine puiul in brate. Pana atunci, vezi la noi pe site ce hainute frumoase avem pentru bebei. Click aici