Iubitule, am facut burtica?


Sarcina aduce cu ea si momente placute, dar si mai putin placute. Luna a treia, e o luna plina de intrebari fara raspuns, de griji pe care ti le faci singura si pe alocuri de greturi.

Este luna in care nu intelegi de ce nu ti-a crescut inca burtica si totodata, este singurul moment in care, ar fi bine ca iubitul tau sa raspunda pozitiv la intrebarea: "Ce spui, m-am ingrasat?". Daca el te priveste nedumerit cand il intrebi asta, ei bine, s-ar putea sa fie din cauza ca intrebarea asta i-ai pus-o de mai multe ori si inainte de a ramane insarcinata, iar el tine minte bine ce monstri s-au dezlantuit, cand raspunsul lui a fost "Da".

Ce nu stie el, e ca acum e diferit. Si, ca tot ce iti doresti acum sa auzi e, "Hai ca nu ti se pare! Chiar ti-a crescut putin burtica!"

A treia luna de sarcina

 

Luna a 3-a de sarcina - luna entuziasmului


Luna asta e despre entuziasm si nerabdare. Copilul incepe de acum sa creasca tot mai mult si sa semene tot mai tare cu un bebelus. Iar tu ai fi foarte incantata sa locuiesti cat mai aproape de casa doctorului, ca sa poti sa ii pui o gramada de intrebari, iar el sa iti dea raspunsuri linistitoare la grijile pe care ti le faci intr-una.

A treia luna de sarcina, este despre nerabdare. Ti-ai dori mult sa grabesti lucrurile si sa iti tii mai repede puiul in brate sau macar, sa incepi sa ii simti miscarile. Vrei mai multa actiune, ca sa stii ca totul e in regula!

Abia astepti sa ai o burtica mare, iar el sa miste de zor cand ii povestesti cate ceva interesant. Daca s-ar putea, ai merge zilnic la cate un control, ca sa te asiguri ca totul e bine cu cel mic. Insa, trebuie sa stii, ca, pe langa tot entuziasmul, vor putea aparea si lucruri mai putin placute.

Odata cu luna a treia, durerile abdomineale si greata, vor fi doua lucruri care s-ar putea sa-si faca loc in viata ta de viitoare mamica, insa nu te speria prea tare, orice lucru mai putin placut, e totusi trecator! Exista si  cateva lucruri, care ar putea sa te ajute sa te simti mai bine sau macar sa te faca sa devii mai optimista. Iata ce ar trebui sa stii despre durerile abdominale sau despre greata aparuta in timpul sarcinii.


Durerile abdominale


Luna a treia de sarcina este o luna in care corpul tau se pregateste pentru ce va urma. Daca in exterior inca nu poti vedea mare lucru, in interior "se lucreaza intens". Toate celelalte organe, fac loc uterului, fiindca stiu ca urmeaza sa gazduiasca pe cineva foarte important. De aceea, in aceasta luna, poti simti dureri in zona abdomenului. 

Fiindca uterul creste rapid in dimensiuni in aceasta perioada, ligamentele ce il sustin devin tot mai intinse, asa ca, miscarile bruste pe care le faci, s-ar putea sa te faca sa simti durere.

Ca sa eviti, insa, nu trebuie decat sa incerci, pe cat posibil, sa nu faci miscari prea bruste. Daca incepi sa iti exersezi de acum aceste miscari, in perioada mai inaintata de sarcina, vei fi tare incantata. Cand sarcina va fi avansata, durerile vor fi mai puternice, fiindca atunci ligamentele vor fi si mai solicitate. Daca insa te obisnuiesti de pe acum sa iti controlezi miscarile, in stadiul mai avansat va fi floare la ureche!


Greata

sarcina luna a treia

Daca greata a existat in cazul tau si in primele doua luni, tocmai ai sa primesti o veste proasta. Cel mai probabil, greata va persista si in aceasta luna, insa, nu te speria prea tare! Din punctul acesta de vedere, pentru majoritatea femeilor, luna a treia de sarcina este ultima luna de "chin". Deja spre sfarsitul lunii greata ar cam trebui sa dispara.

Asa ca, rezista! Si gandeste-te ca, desi, inca ti se face rau din aproape orice in aceasta perioada, pana la finalul lunii, lucrurile vor reveni la normal. Fii tare! Deja in luna a patra de sarcina, vei putea, in sfarsit, sa mananci linistita ceva ce iti place, fara sa simti ca ti se face rau! Incepand cu sfarsitul lunii a treia, nivelul hormonilor din cauza carora simti starea de greata, va scadea, iar starea ta se va putea schimba complet!


Adio, oboseala, nu imi va fi dor de tine!


Probabil, in primele doua luni de sarcina ai putut observa ca somnul era indispensabil! Nu puteai face mare lucru ca imediat simteai senzatia de oboseala si trebuia sa dormi, macar putin. La cat ai dormit sau ai fi vrut sa dormi in aceste prime doua luni, probabil ca, atat tu, cat si sotul tau, v-ati gandit ca sarcina te-a transformat intr-un urs aflat in sezonul de hibernare.

Insa, incepand cu aceasta luna, oboseala ar trebui si ea sa dispara. Daca pana acum, te-a frustrat faptul ca nu ai putut face mare lucru din cauza starii pe care ai avut-o, de acum inainte ar trebui sa te simti mai energizata. E posibil sa poti desfasura activitati mult mai usor, decat in primele doua luni si sa nu mai simti nevoia sa dormi atat de mult.

Asa ca, iata o veste buna pentru a treia luna. Poti uita de lipsa energiei si poti sa strigi in gura mare "Adio, oboseala, nu imi va fi dor de tine!", fiindca starea ta va reveni in limitele normalului!


Intre timp, uite ce face bebelusul din burtica

bebelusul in a treia luna de sarcina

Poate ca, felul in care arati, nu s-a schimbat prea tare. Insa, in interior, sigur esti alt om! Un om, in care acum creste o alta fiinta. Si nu creste putin!

Trebuie sa stii ca, daca la inceputul lunii a doua, bebelusul avea undeva la 4 cm, pana la finalul lunii a treia, va avea aproximativ 10 cm si va cantari vreo 25-30 de grame. Daca asta nu te impresioneaza, atunci afla ca, tot aceasta, este luna in care organele bebelusului se definitiveaza. Si nu te emotioana la aflarea faptului ca, din aceasta luna, cel mic, va fi capabil sa simta si durerea.

Luna a treia este luna in care bebelusul tau are parte de multe schimbari, iar in ceea ce te priveste pe tine, este luna in care devii mai puternica. Odata cu trecerea acestei luni, pentru majoritatea femeilor, intervine o stare de liniste. Simti ca totul decurge cum trebuie si incepi sa prinzi incredere ca sarcina ta va decurge bine. Este totodata si luna in care vei putea deveni mai sensibila.

Desi burtica inca nu a aparut, cu siguranta, nerabdarea creste. E foarte posibil sa te trezesti plangand atunci cand vezi copii care se plimba prin parc cu mamele lor, insa, te-ar putea sensibiliza chiar si cele mai mici detalii, poate doar un simplu boboc de rata, ori o hainuta de bebe pe care cineva ti-a facut-o cadou.

In cazul majoritatii femeilor insarcinate, sensibilitatea devine ceva nelipsit. Asa ca nu te simti jenata in niciun fel, daca la un moment dat, iti vine sa plangi! E un moment minunat pentru tine si familia ta, iar lacrimile nu pot fi decat de bucurie!

Bucura-te cat de mult poti de perioada aceasta si manifesta asta, asa cum iti e mai comod, chiar si cu o lacrima! In fond, nici nu ai avea de ce sa nu fii fericita, doar vezi cate lucruri noi aduce a treia luna de sarcina!

Iar daca ai inceput deja sa te gandesti cum va fi camera bebelusului tau, uita-te in categoria noastra de mobilier pentru bebe, ca sa fii inspirata si pregatita.