A doua luna de sarcina a trecut, iar acum poti observa cu usurinta schimbarile. Poate fi usor, poate fi dificil, starile iti sunt amplificate, insa, cert este ca vei fi mama si fericirea ce o vei resimti va fi nemarginita. Un copil este ca o raza de soare, cel care va insenina zilele tale si pe ale partenerului tau. Primele 8 saptamani au trecut si parca esti cuprinsa de o multime de intrebari despre mica viata pe care o porti: cum arata, cat de micut poate sa fie fatul. Cum de altfel, te intrebi ce sa faci pentru ca el sa aiba parte de o buna dezvoltare. Despre acestea vom discuta impreuna in acest articol.  

A treia luna de sarcina

jurnal de sarcina - luna a treia

In aceasta luna, totul parca ia o intorsatura, sentimentele fiind întortocheate si de nedescifrat. Cea mai mare schimbare o poti observa la nivelul burticii, aceasta fiind mai mare. Desigur, hainele vor avea grija sa te anunte ca ceva se intampla cu corpul tau. 

Sigur, se poate intampla ca in cea de-a treia luna, unele femei sa nu aiba o burtica foarte evidenta, insa asta nu reprezinta o problema. Fiecare corp este diferit, trebuie sa tii minte acest lucru. 

Daca la inceputul celor 4 saptamani, gravidutele au crezut ca pot pacali ochii si hainele si inca au mai fost in pas cu moda, ei bine, la finalul lunii a treia hainutele de gravida vor fi de nelipsit din dulap. Burtica va creste o data cu cel mic.

Simptome ca te afli in a treia luna de sarcina

Greata si varsaturile vor fi la ordinea zilei, provocand disconfort. Totusi, spre sfarsitul lunii se poate diminua intensitatea acestor stari. Chiar daca pot parea greu de indurat toate aceste lucruri, satisfactia dupa finalul celor 39 de saptamani este de neinchipuit. 

Pe langa schimbarea fizica, trebuie sa stii ca te vei simti mult mai obosita. De ce? Pentru ca fatul deja incepe sa se dezvolte mult mai vizibil. Si da, din luna a treia il poti numi FAT. Cat este de mic? Cat un grapefruit. 

Treptat ii vei simti prezenta, caci mainile si picioarele incep a se dezvolta. Si tocmai pentru ca fatul incepe sa se mareasca, corpul tau poate deveni extenuat. Nu te ingrijora, ofera-i somn, odihna. Din fericire, afla ca, acele greturi dispar usor-usor si riscul unui avort spontan scade considerabil pe masura ce sarcina avanseaza. Acum ai nevoie doar de liniste si relaxare. 

Cu toate ca anumite parti ale corpului se vor schimba in continuare, starile emotionale vor reveni la normal. Vei fi mai increzatoare in puterile proprii si in tine, frica se va diminua si vei fi inconjurata de sentimente pozitive cu privire la viitorul tau si al bebelusului. 

Se poate intampla sa fii incercata si de stari generale proaste, crezand ca ceva nu este in regula atunci cand nu mai esti obosita in permanenta sau greata de dimineata dispare din senin. Dar nu te alarma, totul este sub control, pentru ca organismul tau incearca sa faca fata schimbarilor, iar tu vei fi cea care simte efectele. 

Ce nu este recomandat sa faci in a treia luna

Pe tot timpul sarcinii mamicile vor avea nevoie de doctor. Chiar daca a fost al 5-lea apel in saptamana respectiva, nu trebuie neglijat telefonul catre medic ori de cate ori viitoarea mama simte ca ceva nu este in regula. O mica durere neanuntata poate cauza mari probleme pe urma. A se retine faptul ca orice intrebare si orice problema trebuie sa ajunga in atentia medicului care supravegheaza sarcina.

In aceasta luna va urma cea de-a treia consultatie la doctor. Sa nu te mire ca acesta te intreaba cum te simti. O face pentru a-ti oferi posibilitatea sa ii explici daca ai intampinat probleme, iti va spune posibilele cauze care le-au declansat si felul in care acestea pot fi remediate. Nu este nevoie sa te rusinezi, orice nelamurire va trebui sa fie clarificata pentru o sarcina cat mai sanatoasa.

Ce fel de probleme poti intampina? Precum am mentionat, riscul unui avort spontan este minim, insa, se poate ca oboseala sa isi spuna cuvantul si asta sa te ingrijoreze. Medicul iti va recomanda odihna. 

Totodata, te pot alarma probleme legate de sistemul digestiv. Care este cauza? Progesteronul este cel care incetineste digestia, pentru ca este necesar ca mai multe substante nutritive sa fie absorbite de corp pentru fat. Asta cauzeaza dureri de cap, ameteli, balonari, gaze. Tu trebuie sa discuti totul cu medicul tau si vei primi indicatii si recomandari de la acesta. Oricum, nu lua niciun medicament fara sa-ti anunti medicul. 

Pregatirile pentru bebe continua...

Precum orice alta mama, entuziasmul tau va fi nemarginit. Poate ca deja ai in minte cum va arata camera lui, ce lenjerii delicate vei cumpara, cu ce jucarii de plus ii vei crea universul cel mai frumos din casa ta. 

Bucura-te de acest entuziasm pentru ca iti da o stare generala de bine si vei vedea ca timpul va trece repede, iar in curand iti vei putea tine in brate puiul. De aceea, te invitam sa descoperi produsele speciale din magazinul nostru: accesoriile pentru bebelusi, patuturi pentru bebelusi, comoda si alte piese de mobilier, jucarii, articole de ingrijire, pentru baie, pentru plimbare si multe altele.

Pe blogul nostru poti descoperi si sfaturi pentru a cumpara cele mai ieftine piese de mobilier pentru bebe. Poate ca nu este momentul sa faci cumparaturi pentru camera bebelusului (poate inca nici nu stii sigur daca vei avea o fetita sau un baietel), dar daca tot ti-a fost recomandata odihna, poti sa iti faci cateva idei despre camera bebelusului stand relaxata pe canapea. 

Concluzie

Acestea fiind spuse, a treia luna este una foarte importanta, atat pentru tine, cat si pentru bebe. Ai o deosebita grija de tine si pregateste-te pentru luna care urmeaza!