Odata ce ti-ai confirmat sarcina si prima luna este gata sa se termine, trebuie sa te obisnuiesti cu gandurile despre cea de-a doua luna din a fi mamica. Daca pana acum cele 4 saptamani te-au pus in dificultate sau te-ai simtit, poate, chiar foarte bine, s-ar putea ca urmatoarele alte 30 de zile sa fie destul de dificile. Vei observa cele mai mari schimbari incepand de acum, atat in, cat si pe propriul corp, cat si in privinta embrionului.

Este o perioada destul de grea pentru anumite femei care se confrunta cu greturi, oboseala si stare generala de rau. Fiecare femeie are un mod diferit prin care organismul ii functioneaza, insa, tu trebuie sa fii intr-o continua comunicare cu doctorul ales si sa eviti pe cat posibil toti acei factori negativi ce isi pot influenta sarcina. Totusi, cum arata a doua luna? 

Jurnal de sarcina: A doua luna

Un set de certitudini si incertitudini

Precum am mentionat, pot exista diferite accidente la nivelul organismului. Partea sigura din toata aceasta poveste este ca tu ai o sarcina ce se dezvolta. Partea incerta tine de eventualele accidente pe care de multe ori nu le poti identifica.

Astfel de intamplari pot duce la un final tragic, insa, daca ai in vedere sa te protejezi maxim in a doua luna de sarcina, vei trece cu bine si de aceste saptamani grele.

Te vei lupta cu niste simptome dificile, care de multe ori poate te vor face sa iti iei lumea in cap, dar nu trebuie sa uiti ca sunt normale si diferite de la o femeie la alta. 

Ce simptome iti vor pune la incercare corpul?

Ia la cunostinta faptul ca te vei lovi de multe simptome. Incepe o schimbare atat a corpului tau, cat si a embrionului, iar acest lucru te forteaza sa te conformezi unor neplaceri. Nu te speria daca anumite senzatii sunt mai puternice sau daca poate chiar nu simti nimic.

Atat de diferite pot fi aceste luni de sarcina, de la o femeie la alta, incat nu trebuie sa ti se para ceva iesit din comun. Important este sa iti tii doctorul la curent cu tot ceea ce ti se intampla, iar el va avea grija sa te informeze cu toate cele necesare.

Ceea ce vei simti in a doua luna de sarcina este unic. Sunt schimbari hormonale drastice de care embrionul are nevoie pentru a se dezvolta intr-un mod sanatos. Daca vei compensa simptomele cu gandul ca in corpul tau se afla o viata, vei trece mai usor peste ele.

Vei trai o perioada extrem de emotionala si mai ales, precum am spus, unica. Chiar daca poate vei mai avea un copil, cele 9 luni sunt speciale pentru fiecare dintre ei. Totusi, care sunt simptomele cu care te vei confrunta in a doua luna?

 

Sani modificati

Sanii se maresc si se pregatesc pentru alaptare. In anumite cazuri poti simti dureri si disconfort. Spre exemplu, daca vei alerga, este foarte probabil ca sanii sa te doara. In plus, areola mamara se va inchide la culoare, iar suprafata se va mari pe parcurs.

Greata intesificata

Te-ai confruntat cu greata si in prima luna, insa, in cea de-a doua aceasta se va intensifica. Vei avea parte de stari de rau mult mai des. Stiai ca ele iti indica faptul ca sarcina se dezvolta foarte bine? Nu te speria daca iti este rau 24 din 24. Intelegem ca este dificil, insa, este indiciul ca cel mic se dezvolta.

Senzatia de somn si oboseala

Daca in prima luna erai obosita, acum vei fi cu adevarat extenuata. Corpul iti cere somn si liniste, pentru ca toata energia ta sa nu fie risipita pe banalitati, ci investita acolo unde este nevoie de ea. Te simti extrem de obosita, dormi. Insa, nu forta lucrurile. Ai nevoie si de miscare, precum gimnastica prenatala.

Diverse alte simptome

Printre alte simptome dificile enumeram si: balonarea, constipatia, arsurile gastrice, hipersalivatie, sete mai mare, urinarea frecventa, mancarimi ale pielii, secretii vaginale. Toate acestea sunt perfect normale si sunt intensificate datorita schimbarii la nivel hormonal.

Stare emotionala sensibila

O parte semnificativa din a doua luna tine de emotii. Fie vor fi emotii de fericire imensa ca in sfarsit vei fi mamica si in tine creste o viata, fie iti vor induce o stare de tristete, suparare. De ce ai parte de cele din urma? Pentru ca te confrunti cu niste stari de rau, cu simptomele de mai sus, iar uneori simti ca cei din jur nu te inteleg. Asta conduce automat la ideea ca esti subestimata si astfel, apar acele emotii de tristete, indignare. 

 

Cum se dezvolta embrionul in a doua luna?

Daca cel mic deja creste atat de repede, ar trebui sa te uiti peste cateva pernute bebe, lenjerii si chiar clasice lucruri. Daca erai curioasa despre cum arata embrionul in a doua luna, afla ca deja poti sa ii asculti inima. Organele lui incep sa se dezvolte, inclusiv creierul ale carui functii iau start. Iar spre sfarsitul lunii, deja incepi sa il simti prezent in burtica ta. Musculatura ii va permite sa se miste in lichidul in care se afla. Cert este ca a doua luna este extrem de semnificativa pentru embrion, deja fiind cu adevarat o mica fiinta ce capata forma. Este momentul cand din embrion, va fi un fat, nume purtat pana la finalul sarcinii.

 

Pregatirea cu lucrusoare

Daca deja din prima luna te-a cuprins febra sarcinii, din a doua te vei simti si mai incantata sa cauti lucrusoare pentru bebe. Pentru inceput ar trebuie sa te ocupi doar de cele esentiale, precum un baby-nest. De asemenea, cea mai valoroasa este perna de bebe, care ii va ramane mult timp foarte apropiata. Si sa nu uitam de epicii botosei pe care ii vei strange cu iubire la piept din prima clipa. Este perioada cand te vei simti cu adevarat mamica si este dreptul tau sa iti bucuri inima cu cateva serii de cumparaturi. Nu crezi?

Concluzie

Acestea fiind spuse, luna a doua de sarcina este semnificativa atat pentru tine, cat si pentru fat. Ai grija de corpul tau, de copil si pastreaza-ti calmul!