Trusoul de botez. Lista pentru nasi

Cel mai important accesoriu al botezului este reprezentat de trusoul de botez. Achizitia trusoului de botez revine in sarcina nasei, care isi preia din acest moment rolul de parinte spiritual al celui mic si alege cu grija fiecare lucrusor care va face parte din trusou. In alegerea celor mai potrivite accesorii, nasa/nasii trebuie sa ia in considerare traditiile si obiceiurile crestine, dar si preferintele parintilor.

Orice trusou trebuie sa contina anumite elemente de baza si anume – un prosop mai mare, de preferat cu capison, o panza pentru mir, fasa pentru mir, o sticluta pentru ulei, dar si un prosop si un sapun pentru preot. Fiecare accesoriu folosit capata o anumita semnificatie, marcand momente cu o incarcatura emotionala deosebita. De preferat ar fi sa se stabileasca inca de la inceput culoarea accesoriilor dar si daca fiecare accesoriu va fi personalizat sau nu. Personalizarea poate fi facuta cu numele micului crestin, data fericitului eveniment, dar si cu diferite simboluri, adaptate ocaziei.

Panza pentru mir

Pentru a primi copilul la botez, nasa trebuie sa aiba o panza pentru mir, care reprezinta o panza alba necusuta, nefinisata sau brodata, care simbolizeaza curatenia sufleteasca. Conform traditiei, aceasta panza nu trebuie sa fie finisata deoarece face trimitere catre inceputurile vietii crestine, mult mai simple, dar nu neaparat lipsite de griji.  In plus, va mai fi necesara si o fasa pentru mir. Conform traditiei populare, fasa pentru mir trebuie sa aiba exact lungimea potrivita. In cazul in care aceasta este prea scurta, pruncul se va casatori mult prea devreme, in caz contrar acesta se va casatori foarte tarziu.

Prosopul bebelusului

Prosopul bebelusului trebuie sa fie suficient de mare astfel incat sa poata fi folosit la stergerea pruncului dupa ce acesta este scos din cristelnita. De cele mai multe ori, se prefera prosoapele prevazute cu capison, extrem de utile pentru a sterge pruncul pe cap . Prosopul de botez poate fi la randul sau personalizat si decorat cu diferite accesorii.

Ca regula generala, avand in vedere ca pielea bebelusilor este deosebit de fina, se vor alege materiale placute la atingere, care sa nu irite sau sa zgarie. Pe cat posibil, se vor alege materiale naturale, bine tolerate de piele.

Trusoul bebelusului trebuie sa contina si un prosop mic si un sapun pentru preot. De obicei, acestea vor fi de culoare alba si vor fi folosite de preot inainte de botezul propriu-zis al copilului.

Trusoul bebelusului poate sa contina in plus hainute, caciulita, botosei sau orice alte obiecte de imbracaminte necesare bebelusului.

 

 

Cutia trusoului

Pentru ca stim ca fiecare detaliu conteaza, pot sa alegi dintr-o gama extrem de variata de trusouri, care sunt impachetate cu grija in cutii frumos decorate si personalizate. Nu trece cu vederea modalitatea de ambalare a trusoului.

Alegerea hainelor de botez nu trebuie facuta cu usurinta avand in vedere ca cei mai multi parinti decid sa pastreze aceste hainute ca amintire, alaturi de prima suvita de par, prima jucarie sau lumanarea de la botez. In plus, pruncul va constitui centrul atentiei invitatilor, astfel incat i se vor face multe poze care vor ramane in amintirea ta si a celorlatlti participanti la eveniment. Peste ani de zile, iti vei dori sa te mandresti cu aceasta zi si pregatirile facute atunci cand i le vei arata copilului tau pentru prima data.

 

Lumanarea de botez

In biserica ortodoxa, botezul este considerat sfanta luminare. Prin urmare, lumanarea folosita in cadrul botezului semnifica lumina transmisa nou-nascutului, devenit de acum crestin. Acest accesoriu este de obicei decorat similar celorlalte obiecte care fac parte din trusoul bebelusului, atat in ceea ce priveste materialele folosite cat si coloritul. Alegerea si achizitia lumanarii de botez revine tot in sarcina nasilor. Aceasta poate fi decorata cu motive diferite, cu cruciulite sau flori, jucarii sau dantele si panglici. Panglica va fi aleasa de culoare alba, care poate fi folosita atat pentru fete cat si pentru baieti, roz sau rosie doar pentru fete sau albastra pentru baieti. In plus, lumanarea de botez poate fi personalizata cu numele celui mic, data evenimentului sau diverse simboluri.

 

Hainute noi pentru bebelusi

Dupa botez, copilul va fi imbracat in hainute noi. De cele mai multe ori se prefera culoarea alba atat pentru fetite cat si pentru baieti. Toate obiectele vestimentare trebuie sa fie de culoare alba, incepand de la body pana la rochita sau costumul ales pentru micul crestin. In alegerea tinutei de botez ar fi bine sa se tina seama de materialele folosite, astfel incat acestea sa se regaseasca si in materialele care se folosesc la decorarea lumanarii de botez. Cel mai indicat ar fi ca trusoul bebelusului sa fie achizitionat impreuna cu tinuta speciala de botez. Prin botez, pruncul renaste astfel incat si hainele pe care le primeste dupa taina botezului au o semnificatie aparte. Nasii au rolul de a pregati cum se cuvine pruncul pentru viata crestina, reinnoit fiind atat spiritual cat si material.

Intotdeauana vom prefera tinutele realizate din materiale de calitate buna, naturale. Pentru rochite si costume, se poate alege dintr-o varietate bogata de materiale care pot fi combinate pentru a crea un efect uimitor si o tinuta demna de un print sau o printesa.

Pentru a completa tinuta celui mic, poti sa incluzi in trusou si un accesoriu decorativ pentru capsor, botosei sau palariute. Nu uita insa ca acestea trebuie sa fie asortate tinutei.

Ulei si vin pentru biserica

Nasii vor duce la biserica ulei pentru a fi sfintit dar si vin. Uleiul este folosit pentru mirungere iar vinul la impartasanie. Ungerea cu mir face parte in traditia ortodoxa din taina mirungerii. Imediat dupa ce pruncul a fost botezat, acesta este uns cu mir pe frunte, ochi, nari, gura, urechi, pe piept, pe spate, pe maini si pe picioare. Acest ulei adus in biserica de nasi trebuie sa fie de calitate foarte buna intrucat el va fi sfintit doar in Joia Mare. Prin mirungere pruncul primeste pe Duhul Sfant. Mirul este folosit inca din vechime, ca simbol al belsugului si poate fi oferit ambalat in sticlute, frumos decorate cu flori sau panglici, asortate trusoului celui mic.

 

Va asteptam in magazinele AnneBebe cu o diversitate de modele pentru Botez.