Cum alegem patutul copilului? Ce tipuri de patuturi si saltele de bebelusi sunt recomandate de specialisti?

Astazi, in magazinele cu produse pentru copii putem gasi o varietate destul de larga de tipuri de patuturi de lemn pentru bebelusi. Parintii se confrunta in mod constant cu problema alegerii patutului, datorita numeroaselor optiuni existente, dar si cantitatii insuficiente de recomandari ale specialistilor din domeniu. Patutul este principala piesa de mobilier din camera bebelusilor, element esential care are un rol hotarator in setarea atmosferei din dormitor. Bebelusul isi va petrece cea mai mare parte a primului an din viata in patut, fie dormind, jucandu-se, invatand sa stea si sa se ridice, fie explorand lumea din jurul sau. 

Tipuri de patuturi de lemn pentru bebelusi 

 

Atunci cand vorbim despre alegerea celui mai potrivit material, principala cerinta care trebuie avuta in vedere este siguranta. Lemnul este singurul material ecologic care nu contine substante toxice daunatoare pentru sanatatea bebelusului. Mobilierul pentru copii trebuie sa indeplineasca cele mai riguroase conditii in ceea ce priveste calitatea materialelor si tehnologia folosita, dar trebuie sa detina si certificate de calitate pe care parintii trebuie sa le solicite la achizitionare. Lemnul a fost intotdeauna considerat cel mai bun material. Patuturile de lemn pentru bebelusi pot fi realizate din fag, mesteacan, artar sau arin. Aceste tipuri de lemn permit o ventilare optima, dar sunt in acelasi timp puternice si rezistente. 

 De obicei, patuturile sunt decorate cu vopsea pe baza de apa, extrem de sigura pentru copii, bine slefuite si perfect finisate. Patutul pentru nou-nascuti poate fi chiar si din rachita. Acesta este un material extrem de usor si versatil, dar de cele mai multe ori din el se confectioneaza doar patuturi la comanda. Designul patuturilor din lemn este variat si poate fi deosebit de atractiv. De regula, patuturile sunt multifunctionale si pot fi dotate cu sertare, masa pentru igiena copilului, cutii pentru lenjerie sau pot fi atat de simple pe cat iti doresti, minimaliste chiar.

 

La alegerea patuturilor, specialistii ne recomanda sa se acorde atentie modelelor cu elemente suplimentare care ofera un plus atat in ceea ce priveste functionalitatea, cat si designul. Un astfel de patut este extrem de practic, nefiind nevoie ulterior sa pierzi timpul cautand accesorii. Poti alege in plus unul dintre cele mai frumoase baldachine disponibile in Camera Bebelusului, care nu numai ca va impodobi orice patut, dar va asigura si o protectie eficienta fata de lumina stralucitoare. 

 

Saltelele si accesoriile perfecte pentru patuturile de bebelusi se regasesc doar in Camera Bebelusului

 

In gama de patuturi disponibile in Camera Bebelusului sunt incluse si saltelele si accesoriile pentru patuturi de bebelusi. Cele mai importante doua criterii de care trebuie sa tii seama sunt legate de caracterul ecologic si proprietatile ortopedice. Salteaua trebuie sa fie realizata din materiale respirabile, ecologice. Este mai bine sa aiba un husa detasabila, deoarece va fi mai usor sa o mentii curata. O saltea pentru copii nu trebuie sa aiba arcuri metalice.  Saltelele pot fi impartite in doua categorii principale, in functie de anotimpul in care se recomanda folosirea lor – de vara si de iarna.  

Modelele cu saltele pentru bebelusi includ arcuri special concepute. Exista insa o diferenta mare intre arcurile metalice si arcurile speciale din burete. Salteaua ortopedica este conceputa cu arcuri speciale din burete. Fiecare bloc de burete este amplasat separat si nu le afecteaza pe cele vecine. Astfel, in timpul somnului, coloana vertebrala a copilului nu se va curba. Umpluturile saltelelor pentru patuturi sunt naturale si sintetice. Saltelele cu umpluturi naturale sunt mai scumpe, dar au avantajele lor: 

 

Salteaua cu umplutura de cocos. Aceasta umplutura are o elasticitate medie si este rezistenta la umiditate. Insectele si bacteriile daunatoare nu se pot dezvolta  in astfel de materiale, ceea ce inseamna ca saltelele umplute cu cocos sunt o alegere ideala pentru cei mici.

Saltelele cu umplutura de alge. Au un efect benefic asupra posturii si sanatatii copilului. Deoarece algele sunt materiale ecologice, acestea au un efect pozitiv asupra sistemului respirator. Singurul dezavantaj al acestui material este faptul ca este foarte moale, ceea ce ii reduce durata de viata.