Sfaturi pentru mamici in perioada lactatiei

 

Stim cu totii cat de importanta este o mama pentru bebelusul ei, mai ales in primele luni de viata. Chiar daca ambii parinti joaca un rol esential in viata copilului, mamica e indispensabila pentru bebelusul ei. Si asa cum bebelusul e dependent de mama, si mamica e dependenta de micul ei copil si isi doreste sa ii ofere tot ce are nevoie. Ca proaspata mamica probabil ca si tu ai incercat, inca de dinainte ca puiul tau sa se nasca, sa ii oferi tot ce e mai bun. Si cum ai fi putut sa incerci sa faci asta daca nu prin alimentatie?

            Alimentatia mamei conteaza foarte mult pentru ca bebelusul sa creasca sanatos. O dieta echilibrata ajuta la dezvoltarea normala a bebelusului, motiv pentru care este necesar sa acordam importanta alimentatiei corpului nostru, atat in timpul vietii intrauterine cat si a celei extrauterine, deoarece este un factor care influenteaza lactatia.

alaptare bebelus

            Laptele matern ar trebui sa reprezinte sursa principala de hrana pentru bebelusul tau in primele sale luni de viata, tocmai de aceea ar trebui sa cunosti faptul ca, avand o dieta sanatoasa, asiguri, prin alaptare, acelasi tip de dieta si bebelusului tau. In special in primele zile dupa nastere, sanul mamei secreta un lapte ceva mai “deosebit”, care poarta denumirea de colostru si care se face remarcat, printre altele, prin faptul ca dispune de o cantitate mult mai mare de anticorpi fata de laptele obisnuit al mamei, si care, are un rol foarte important in crearea sistemului imunitar al bebelusului. Pe langa colostru, laptele mamei, este, in primele luni de dupa nastere, tot ce are nevoie bebelusul pentru a duce o viata sanatoasa. Cantitatea de lapte difera de la o mama la alta si, daca nu exista probleme de ordin medical, este secretat in cantitate suficienta pentru a fi unica sursa de hrana a copilului.

            Atentia proapetei mamici nu trebuie focusata pe cantitatea de lapte, ci pe calitatea acestuia, iar acest lucru se poate realiza, incercand, pe cat posibil, sa se hraneasca in mod corespunzator. Pe langa faptul ca este recomndat ca necesarul de calorii sa fie ceva mai ridicat decat al unei femei obisnuite (adica sa se ridice la aproximativ 2000 de calorii pe zi sau chiar mai mult), este recomandat si sa incercam sa mancam sanatos.

            Prin “mancare sanatoasa”, intelegem o dieta cat mai echilibrata, cu alimente proaspete si cat mai diversificate, care sa fie gatite in mod corespunzator (sa fie evitata prajirea lor in ulei si sa se evite, de asemenea excesul de sare si zahar).

 

            Ce alimente ar trebui sa consumam?

 

            In principiu, nu exista alimente interzise. Insa ar trebui intotdeauna sa ne indreptam spre natural. Putem consuma carne, cereale, legume sau fructe, de orice tip, insa ar trebui sa tinem cont permanent de moderatie si echilibru. Trebuie sa acordam atentie mai ales modului in care este preparata mancarea si, din acest punct de vedere, se recomanda, ca, pe cat posibil, sa ne preparam singure alimentele, in asa fel incat sa putem avea un control mai mare asupra calitatii ingredientelor folosite.

alimentatie mama lactatie

            Indiferent ca decizi sa iti gatesti sau nu, incearca sa eviti sa mananci mancare prajita in ulei. Prajirea in ulei la temperaturi foarte mari a alimentelor le poate face sa devina toxice, din cauza compusilor care se formeaza in urma acestui procedeu de gatire, iar in timp duce si la aparitia tumorilor. Se recomanda, din acest motiv, folosirea unor metode alternative de preparare cum sunt fierberea, folosirea cuptorului ori a grillului, sau altele asemenea.

            Legumele si fructele sunt foarte recomandate pentru a putea avea o dieta echilibrata, insa si aici trebuie sa acordam atentie moderatiei. In privinta legumelor, si in special a leguminoaselor (fasole, linte, etc.), cantitatile excesive ar putea duce la balonarea bebelusului. In privinta fructelor, medicii recomanda sa consumam fructe de sezon, deoarece este mult mai putin probabil ca in cazul acestora sa fi fost folosite diferite ingrasaminte chimice sau alte substante toxice.

 

Citeste si CARE ESTE DIFERENTA INTRE COSLEEP-ERE? CE TREBUIE SA STII?

alimentatie mama alaptare

De asemenea, in cazul fructelor, se recomanda ca mama sa tina o evidenta mai amanuntita in privinta reactiilor copilului, ulterior alaptarii. In sensul in care, consumul anumitor fructe de catre mama, pot avea, prin alaptare, reactii negative din partea bebelusului (cum sunt voma, alergiile, diareea, etc.), caz in care acestea vor fi scoase din alimentatia mamei.

 

            Ce lichide ar trebui sa consumam in timpul alaptarii?

 

            La fel ca si mancarea si hidratarea joaca un rol important in crearea unui echilibru alimentar complet. Un consum corespunzator de lichide, favorizeaza secretia cantitatii de lapte care ii este necesara bebelusului tau. Pe langa cantitatea recomandata de lichide, care este undeva la 2-3 litri pe zi si calitatea este importanta. Si aici, este indicat sa te intrepti cat mai mult spre natural. E recomandat sa consumi apa, ceaiuri, sucuri naturale si sa eviti, cat este cu putinta, apa carbogazoaza sau sucurile acidulate sau energizantele, deoarece pot provoca o stare de agitatie bebelusului sau ii da dureri de stomac (colici).

hidratare mama lactatie

            In privinta alcoolului, acesta ar trebui evitat, deoarece, consumat in cantitati excesive poate avea efecte negative asupra beblusului, cum sunt dificultatile de crestere sau tulburarea somnului. Este indicat, in schimb consumul ocazional al unui pahar de vin natural, datorita existentei in compozitia acestuia a unei substante benefice pentru organism (rozveratrol).

            Daca nu poti evita consumul de alcool, e recomandat ca apoi sa astepti aproximativ doua ore pana sa pui copilul din nou la san, deoarece o parte din substantele consumate prin lichide sau mancarea solida ajung si in laptele matern, iar consumul de alcool chiar inainte de alaptare ar putea agita bebelusul.

 

Vino si descopera in oferta noasta o multime de produse si accesorii care fac ca perioada de maternitate sa fie una cat mai confortabila pentru tine si pentru bebe. CLICK AICI

            Nu uita!

 

            Ca si mamica vei avea multe lucruri noi de invatat, atat despre bebelusul tau cat si despre tine. De aceea, ar trebui sa incerci sa ramai pozitiva si sa te bucuri de momentele petrecute langa copil, chiar daca uneori pare dificil. Trebuie de asemenea sa cunosti faptul ca, daca decizi sa recurgi la alaptare, vor exista beneficii si pentru tine. Alaptarea te ajuta si pe tine, ca mamica, sa iti regenerezi corpul dupa nastere.

mami si bebe

Alaptarea, ajuta, de asemenea sa revii la greutatea pe care ai avut- o inainte sa ramai insarcinata. Prin acest proces, corpul depune un efort mai mare, si astfel, foloseste din resursele depozitate pe parcursul sarcinii. Din acest motiv, curele de slabire nici macar nu sunt recomandate in timpul alaptarii, deoarece alaptarea face ca slabirea sa devina un proces natural.

Pe langa silueta, este dovedit faptul ca, punerea bebelusului la sanul mamei, ii da acesteia o stare de bine, prin acest proces corpul acesteia secretand serotonina. Un alt beneficiu este acela ca, alaptarea creaza o legatura intre mama si copil.