Ce responsabilitati au nasii si parintii la botezul copilului?

 

Botezul este unul dintre cele mai frumoase evenimente din viata unui copil, dar si a tuturor celor care il vor indruma pe acesta pe calea crestinismului. In ciuda acestei bucurii, acesta se poate transforma intr-o adevarata provocare pentru proaspetii parintii care se afla la primul lor copil, dar si pentru nasi, cu precadere pentru cei care nu au mai avut de-a face cu un astfel de eveniment.

Din prisma unui simplu invitat lucrurile pot parea cu adevarat fabuloase - ritualul, decorul, cele aduse de trebuinta preotului si copilului etc. Insa, in spatele unui botez de succes se afla intotdeauna parintii si nasii care depun eforturi uriase pentru a transforma aceasta ocazie intr-un eveniment de poveste, memorabil pentru fiecare invitat/participant in parte.

Daca si voi urmeaza sa va aflati in postura de viitor parinte sau nasi, iata atributiile pe care fiecare categorie ar trebui sa le indeplineasca si contributia fiecaruia la un astfel de eveniment.

 

Ce trebuie sa faca nasii si parintii pentru botezul bebelusului

 

Atat parintii de sange, cat si viitorii parinti spirituali au o serie de indatoriri nu doar in ceea ce priveste organizarea botezului sau a ritualului, cat si ulterior. Este un legamant pe viata, in care parintii se asigura ca vor indruma copilul catre o buna dezvoltare, in timp ce nasii se asigura ca aceasta misiune destul de dificila este dusa la bun sfarsit, ca si cum ar fi propriul lor copil.

In spatele acestei atributii generale pentru nasi si parinti se afla toate celelalte elemente care pun baza unei copilarii reusite si nu in cele din urma, a unui botez fara niciun fel de probleme. Traditiile pot diferi atat de la o zona la alta, cat si in functie de religie.

 

Ce trebuie sa faca parintii la botezul copilului?

 botez-bebelusi-baieti-annebebe premium

Pentru ca un botez sa se transforme in evenimentul pe care orice parinte il viseaza neincetat este in primul rand necesara o buna organizare. Astfel, lucrurile nu trebuie pregatite pe ultima suta de metri, fiind indicat inclusiv sa va creati o lista cu atributii pentru a avea certitudinea ca nu vor fi omise chiar cele mai importante aspecte.

Spre deosebire de odinioara cand botezul era efectuat imediat, la 40 zile de la nasterea copilului, in zilele noastre tot acest timp poate fi prelungit pana in momentul cel mai oportun pe care-l considera parintii, respectiv nasii (este indicat sa tineti cont si de opinia acestora pentru a va asigura ca exista toate posibilitatile temporale si financiare pentru participarea la botez).

Ulterior, va fi necesar ca parintii sa programeze data oficiala a botezului la biserica, inclusiv petrecerea copilului de dupa, ce poate avea loc acasa sau la restaurant. Pot exista enorm de multe oficialitati pe parcursul unui an calendaristic asa ca este bine sa va asigurati ca exista timpul necesar micutului, dar si timp suficient pentru strangerea fondurilor necesare de ambele parti.

Foarte multi parinti obisnuiesc sa asigure la petrecere si o serie de ursitoare, care prevestesc tot ce-i bun in viitorul copilului si fac atmosfera de neuitat.

Nu trebuie sa lipseasca din trusa pentru botez o panza alba de aproximativ 2 m lungime, o forfecuta pentru ca parintele sa-i taie motul, un set de hainute cu care va fi imbracat copilul la plecarea de acasa, dar si cele de intrebuinta pentru ritualul de a doua zi (accesorii pentru baita).

 

Ce trebuie sa faca nasii la botezul copilului?

 nasi de botez annebebe oferte

Nasii au unele din cele mai importante atributii la botezul micutului, asa ca implicarea acestora va fi pe masura.

In primul rand este necesar sa achizitioneze o serie de lucruri materiale, ca un prim semn al implicarii acestora in dezvoltarea si crestinarea celui mic. Este de datoria nasilor sa-i asigure celui mic lumanarea de botez, trusoul cu care va fi imbracat copilul dupa primirea numelui sfant, dar si prosopelul, sticluta pentru mirungere, o serie de articole de igiena si imbracaminte, bijuterii in functie de sexul copilului etc.

 Spre deosebire de catolici, traditia spune ca la ortodocsi, nasii sunt cei care pasesc primii in biserica, cu copilul in brate. Tot nasa este si cea care-l tine in brate pe intreg parcursul slujbei, in timp ce la ortodocsi se obisnuieste uneori ca mama sa faca majoritar acest lucru. Totusi, traditia spune ca acest lucru ar trebui sa aiba loc universal si ca mama nu ar trebui in cadrul slujbei ortodoxe sa fie in apropierea copilului.

Atat nasul cat si nasa vor tine pe parcursul slujbei lumanarea de botez. In unele situatii se regaseste o singura lumanare de botez, in timp ce majoritar se va avea grija ca atat nasul, cat si nasa, sa aiba propria lor lumanare.

Tot la catolici nasii sunt cei care vor spune public numele ales pentru copil odata cu primii pasi in biserica, contrar traditiei ortodoxe unde aceasta sarcina cade in sarcina parintilor.

In apropiere de finalul ritualului, la ambele religii, nasii vor fi nevoiti sa cunoasca Crezul, pe care-l vor rosti la solicitarea preotului. 

 

Ce se intampla in ziua de dupa botez?

 

Si ziua urmatoare botezului are un rol extrem de important. Bebelusul trebuie sfintit cu mirul primit la biserica dupa baita de a doua zi in cadita aromatizata cu flori si diferite bunuri ce-i prevad un viitor stralucit, conform traditiei. Se spune ca dupa oficierea acestui ritual copilul va fi mai linistit, caci spiritele bune vor veghea asupra acestuia.

Nasii nu trebuie sa omita si faptul ca la baita de a doua zi trebuie sa se prezinte cu un alt set de hainute noi (pampersi, prosoape etc.) si sa-l scalde pe copil atunci cand este timpul. Vor urma si o serie de oficialitati specifice, ca stingerea lumanarii de tocul usii sau aruncarea apei sfinte de imbaiere doar in anumite zone, alegerea unui obiect de pe o tavita generoasa despre care se spune ca prezice meseria viitorului copil etc.

 

Botezul se poate transforma intr-o experienta cu adevarat fascinanta cu o buna organizare si implicare atat din partea parintilor, cat si a nasilor. Iar daca aveti nevoie de ajutor pentru a alege cele mai bune accesorii de botez, Anne Bebe si Camera Bebelusului va sta la dispozitie cu o multime de lucruri necesare la ritualul oficial, la baita de dupa si chiar si pe intreg parcursul copilariei sale. Putem oferi inclusiv articole de botez personalizate cu numele, data botezul si sexul copilului.