Scutecele si masute de infasat sunt o inventie extraordinara care fac viata parintilor mult mai usoara. Dar, unii parinti se intreaba: cate scutece foloseste un nou-nascut in fiecare zi?

 comoda de infasat bebe

De cate scutece are nevoie un nou-nascut?

Numarul de scutece pe care le foloseste un bebelus este un bun indicator care arata daca bebe mananca suficient si daca este bine hidratat. Mai putine scutece umede pot indica deshidratare si mai putine scaune in scutec pot fi rezultatul unei constipatii, unui aport scazut de lapte sau alte probleme digestive.

In primele zile de la nastere, numarul total de scutece folosite va creste, in general, de la zi la zi. La 5 zile de la nastere, este posibil ca bebe sa ude 5 scutece si sa aiba cam 3 scaune pe zi. In primele saptamani, un nou - nascut poate avea nevoie de pana la 10 - 12 scutece pe zi.

Pe masura ce copilul creste, numarul necesar de scutece tinde sa scada.

In general, un indiciu bun ca bebelusul primeste suficienta hrana este daca are 6 - 8 scutece umede pe zi.

 

  • Pentru comode de infasat click AICI

 patut si comoda bebe

Cand stii ca este timpul sa schimbi scutecul bebelusului?

Ar trebui sa schimbi scutecul bebelusului la cel putin 2 - 3 ore. Totusi, numarul de schimburi depinde si de cat de sensibila este pielea lui. Pielea unui nou-nascut este foarte delicata si este posibil sa aiba nevoie de un scutec nou de fiecare data cand urineaza, pentru a evita inrosirea pielii. Este important sa schimbi scutecul unui bebelus cat mai curand posibil, dupa ce a avut un scaun.

Schimbarea scutecelor la un interval mai mare poate duce la infectii sau eruptii cutanate.

 salteluta infasat bebe

Cum schimbi scutecul unui bebelus?

In primul rand, asigura-te ca folosesti o masuta sau o comoda de infasat buna. Aceasta o sa-ti inlesneasca foarte mult activitatea. Retine ca unii bebelusi urineaza imediat dupa ce sunt expusi la aer liber. Tine-l acoperit pana cand ii schimbi scutecul, pentru a evita mizeria.

De obicei, bebelusii mici pana in 4 luni sunt cooperanti cand vine vorba de schimbarea scutecelor. Daca ai un bebelus pana in 4 luni, ridica-i piciorusele cu o mana si aseaza scutecul curat sub funduletul lui cu cealalta mana. Acum desfa scutecul vechi si sterge-l la fundulet cu partea interioara in timp ce il scoti.

In continuare, sterge funduletul si zonele apropiate folosind un servetel umed sau o bucata de scutec din bumbac. Extrage scutecul murdar si servetelele folosite de sub funduletul bebelusului si aseaza-le intr-un loc sigur.

In timp ce pui un scutec nou, asigura-te ca partea din fata a scutecului este plasata intre picioarele sale si la acelasi nivel ca in spate - in general, in jurul nivelului buricului. Verifica lamelele scutecului pentru a fi bine fixate si uniform in fata si ca nu exista goluri in jurul soldurilor. Asigura-te ca marginea din jurul picioarelor nu blocheaza marginile elastice ale scutecului. Acest lucru ajuta la prevenirea scurgerilor. Inainte sa cada cordonul ombilical, partea de sus a scutecului trebuie pliata usor pentru a nu acoperi zona si pentru a permite uscarea normala a ombilicului.

 comoda de infasat cu cadita

Cum alegi scutecele de schimb pentru bebe?

Atat scutecele din bumbac, cat si cele de unica folosinta sunt practice si disponibile intr-o varietate de forme si dimensiuni.

Scutecele de unica folosinta sunt practice, comode, dar pe termen lung scutecele de panza sunt mai ieftine. Eritemul de scutec poate sa apara din contactul pielii cu scaunul sau urina pentru perioade excesive de timp. Pentru ca scutecele textile nu pot sa mentina pielea uscata a bebelusului, este imperativ necesar sa le schimbi rapid, imediat ce s-au murdarit sau devin umede. In cele din urma, decizia de a folosi scutece de unica folosinta sau scutece textile tine de propriile nevoi si preocupari ale familiei.

 salteluta infasat fetita

Concluzie

Scutecele sunt o inventie utila si faciliteaza viata noilor parinti. De cate scutece vei avea nevoie de zi pentru schimbarea unui nou nascut? In primele saptamani, un nou - nascut va folosi circa 10 scutece pe zi. Pe masura ce cresc, bebelusii vor folosi mai putine scutece. La 5 luni, ar putea avea nevoie de circa 6 scutece pe zi.