Botezul este cea mai importanta prima ceremonie pentru un nou nascut, insa nu toti parintii si nasii stiu exact la cat timp il pot planifica dupa nasterea micutului. Mai mult, daca te uiti in calendar, vei observa ca in anumite perioade “nu se oficiaza nunti si botezuri”. Iata cateva repere care va pot fi de ajutor in organizarea botezului. Citeste in continuare si afla cand se face botezul.

 

Cand programam crestinarea copilului?

Cand planifici data botezului trebuie sa tii cont de limitele impuse de calendar, mai exact de cele mai mari Sarbatori din an (Craciun, Paste etc). In acelasi timp, vei tine cont si de data nasterii copilului. Traditia spune ca pana acum cativa ani, botezul era recomandat la 8 zile de la nastere. In prezent, biserica recomanda un termen de 40 de zile de la nastere. Practic intr-o luna si jumatate de la nasterea micutului, ar trebui sa stabilesti momentul crestinarii sale.

Termenul este destul de lung ca sa te poti ocupa de fiecare detaliu. Cu toate acestea, este recomandat sa te gandesti la botez chiar inainte de a naste. Parintii si nasii care isi planifica din timp detaliile de botez, reusesc sa evite stresul inutil si sa duca la indeplinire tot ceea ce isi propun cu privire la slujba si petrecerea de crestinare a copilului. In acest sens, puteti comanda articole botez necesare pentru aceasta ceremonie: costumase botez baieti, rochite botez pentru fetite, trusouri botez baieti si fetite, marturii, lumanari de botez, cufere, incaltaminte si cadouri de botez. 

 

Cand se face rugaciunea de nume?

La 8 zile de la nasterea copilului, preotul citeste o rugaciune de nume pentru nou nascut. In trecut, aceasta rugaciune se citea la usa bisericii, pentru ca la 8 zile de la nastere, el nu era inca botezat. In prezent, in anumite regiuni din tara, traditia rugaciunii de nume s-a pastrat, cu unele variatii. Acum, preotul citeste aceasta rugaciune copilului de obicei acasa, iar parintii comunica preotului numele de botez ales. Tot acum, preotul recomanda parintilor si nasilor ca macar unul din cele doua prenume ale copilului sa fie crestin (nume de Sfant).

 

Cand NU se face botezul?

 Biserica spune ca slujba botezului se poate face practic in orice zi din an, insa atunci cand sunt sarbatori sau zile de post, parintii si nasii se vor limita doar la ceremonia religioasa, urmand ca petrecerea sa fie amanata pentru o alta zi (cand nu este o sarbatoare importanta sau zi de post). Cum toti parintii isi doresc de obicei un botez complet cu ceremonie religioasa si petrecere ulterioara, este de inteles ca vor fi evitate zilele si perioadele marcate cu rosu de catre Biserica pentru oranduirea tainei botezului.

 

Iata care sunt acestea:

  • Postul Adormirii Maicii Domnului
  • Ziua Inaltarii Sfintei Cruci (27 septembrie)
  • Postul Craciunului (15 noiembrie - 24 decembrie)
  • Perioada dintre Craciun si Boboteaza (25 decembrie si 6 ianuarie)
  • In ajunul si zilele praznicelor imparatesti
  • De la lasatul secului de carne pentru Postul Pastelui pana la Duminica Tomei
  • De Rusalii
  • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

 

Cand este recomandat sa faci botezul?

Traditia crestina nu ofera o data exacta pentru oficierea tainei botezului, insa exista mai multe recomandari din partea preotilor. De obicei, termenul este de minim 40 de zile de la nastere si nu este ales intamplator. La 40 de zile de la nasterea copilului, mama poate intra din nou in Biserica, in urma perioadei de lauzie, pentru a participa si ea la botezul pruncului sau.

Desigur, puteti stabili data botezului oricand dupa trecerea celor 40 de zile de la nasterea copilului.

In cazuri urgente, cand starea de sanatate a nou nascutului este incerta, botezul se recomanda cat mai curand, chiar inainte de trecerea termenului de 40 de zile.

 

In ce luna este bine sa stabilesti botezul?

Nu exista o luna sau un anotimp mai potrivit decat altul pentru a organiza un botez, cu toate ca la prima vedere vara pare sa fie preferata de parinti si nasi. In realitate, fiecare anotimp are particularitatile sale si daca veti pune la punct detaliile din timp, veti putea sa va bucurati alaturi de cei dragi de clipe frumoase, de calitate, care vor ramane in memoria tuturor.

In lunile calduroase, botezul poate fi organizat in aer liber, iar hainutele de botez pentru bebelus pot fi cat mai lejere. Totusi, daca cel mic s-a nascut intr-o zi de iarna si trebuie sa stabilesti botezul intr-o perioada mai rece, asigura-te ca alegi hainute mai groase pentru nou nascut (poate chiar si o paturica), pentru a evita raceala.

rochita botez fetite

Cand te decizi cu privire la data botezului, asigura-te ca stii cu certitudine daca in acea zi va fi sau nu post. Daca este o zi de post, vei fi conditionat sa alegi meniuri de post la petrecere, insa daca alegi o zi fara post, poti opta pentru orice meniu, inclusiv cu lactate, carne, branzeturi.

 

In ce zi este recomandat sa stabilesti botezul?

Cele mai uzuale zile pentru botez sunt sambata si duminica. In ceea ce priveste intervalul orar, poti alege perioada de dimineata sau spre seara. Petrecerile de botez de sambata dimineata sunt ideale mai ales acolo unde vin multi invitati parinti cu copii.

Cu toate ca biserica poate oficia slujba de botez si in cursul saptamanii, aceasta perioada nu este recomanda pentru petrecerea botezului, pentru ca cei mai multi invitati nu vor putea ajunge, din cauza angajamentelor uzuale.

 

Cand se face botezul: Concluzie

Botezul se face de obicei in termen de 40 de zile de la nasterea copilului, daca nu exista o urgenta medicala cu sanatatea sa, care poate sa grabeasca necesitatea oficierii slujbei. Dupa 40 de zile de la nastere, mama poate si ea sa intre in biserica, depasind perioada de lauzie. Slujba botezului se poate face oricand, insa petrecerea botezului este conditionata de sarbatorile si perioadele religioase importante din an.

Tine cont de recomandarile de mai sus, discuta cu nasii si membrii importanti ai familiei si decideti impreuna cu privire la data potrivita pentru botezul nou nascutului. Este bine sa alegeti 2 sau 3 optiuni inainte de a merge si a vorbi cu preotul, pentru ca exista riscul ca agenda sa sa fie ocupata cu alte evenimente in prima zi la care v-ati gandit.

Daca ati stabilit data botezului, puteti incepe sa va ocupati si de celelalte detalii care vor marca o zi cu totul speciala.   

Din www.camerabebelusului.ro puteti face o singura comanda pentru toate lucrurile esentiale de botez: trusou, hainute botez, rochite sau costumase, lumanari de botez, cufere, incaltaminte, marturii, cadouri de botez.

Aveti  nevoie de ajutor in alegerea celor necesare pentru botez? Suntem aici sa va ajutam. Contactati-ne.