Ce greseli sa eviti cand te gandesti la somnul bebelusului tau?

Ti se intampla vreodata sa te uiti la bebelusul tau si sa-ti spui: "Oh, Doamne, ai fi perfect daca ai DORMI si tu ca lumea?". Sa nu te simti vinovata pentru asta. Multe mame ajung in acest punct pentru cu somnul bebelusilor mici pare foarte haotic pentru noi adultii. Pare ca e un subiect pe care oamenii mari nu-l inteleg pe deplin, dar toti suntem disperati sa aflam secretul prin care ii putem ajuta pe bebelusii nostri sa adoarma si sa doarma mai usor, in siguranta, toata noaptea.

Iata cateva greseli comune pe care le facem, alaturi de cateva sfaturi din partea expertilor.

 greseli patut bebe

Greseli pe care mamele le fac cand isi pun bebelusul in patut

1.Te astepti ca bebelusul sa doarma toata noaptea

Aceasta nu e neaparat o greseala, ci o preconceptie gresita. Este gresit sa credem ca bebelusii pot dormi asemenea adultilor. Adultii pot dormi ca niste prunci, dar pruncii nu pot dormi ca niste adulti. E ca si cum ai cere unul copil de 6 luni sa mearga la supermarket si sa-ti aduca o punga de faina.

Bebelusii mici se trezesc noaptea pentru ca au nevoie de hrana. Nu ar trebui sa te astepti ca un bebelus mai mic de 3 luni sa aiba un somn lung neintrerupt mai mult de 5 - 6 ore (uneori, ei se trezesc din 2 - 3 ore si au somnul destul de agitat).

 

  • Pentru patuturi co-sleeping, click AICI

 

2.Folosesti un patut prea vechi

Poate ca ti-a ramas patutul de fratele lui care acum are 5 ani. Este foarte important sa acorzi atentia cuvenita patutului pentru bebe si expertii recomanda sa folosesti un patut nou. De asemenea, ar trebui sa verifici patutul sa fie bine fixat, pentru a evita orice riscuri de accidentare. In oferta noastra o sa gasesti o multime de patuturi noi, pentru toate buzunare. Investeste intr-unul de calitate pentru siguranta bebelusului tau.

 patut bebelusi nou nascuti

3.Pui o saltea suplimenta in patut

Ti se pare ca salteaua cu care a venit patutul este prea subtire si poate prea tare. Asa ca te poti gandi sa adaugi o patura mai moale, o pilota, un topper de saltea sau chiar o saltea suplimentara de joaca. Toate acestea sunt lucruri gresite si pot duce la adevarate hazarde. Parintii ar trebui sa foloseasca doar salteaua pentru care a fost conceput patutul respectiv sau pe care producatorul patutului respectiv o recomanda.

 patut bebe ieftin

  • Pentru patuturi elegante click AICI

4.Ignori rutina de culcare

Chiar daca vorbim de un sugar, trebuie sa fii consecventa. Acesta este sfatul expertilor pediatri. Oricat de simplu pare, consistenta este cea care face ca somnul sa fie pana la urma unul usor si odihnitor. Stabileste un plan si straduieste-te sa-l respecti. Acest lucru o sa te ajute foarte mult si pe tine, dar si pe bebe (ii va elimina starile de anxietate si il va linisti pentru un somn bun).

 

5.Asezi bebelusul in patutul sau si ii dai biberonul sa adorma cu el

Multi parinti fac aceasta greseala. In primul rand, trebuie sa-ti doresti sa creezi asociatii excelente de somn pentru bebelusul tau. Asta inseamna sa eviti dependenta unui copil de a fi hranit atunci cand merge la somn. Masa e masa si somnul e somn. In plus, bebelusii nu ar trebui niciodata lasati singuri sa se hraneasca din biberon, in timp ce stau intinsi in pat. Exista risc de sufocare si de deteriorare a danturii (aparitia cariilor). Te intelegem ca nu este usor sa te trezesti noaptea pentru a-l hrani pe bebe, dar gandeste-te ca vei putea trece peste asta dupa varsta de 9 luni.

patuturi bebelusi ieftine

  • Pentru patuturi medii click AICI

 

6.Adormi bebelusul INAINTE sa-l pui in patut

Este foarte tentant sa faci acest lucru. Sa-l adormi in brate sau la san, dupa care sa-l asezi in pat. Insa bebelusii ar trebui asezati in pat atunci cand sunt intr-o stare de somnolenta, nu cand au adormit deja. Daca vor adormi in brate, cand se vor trezi peste noapte in patut, evident ca se vor speria. Daca bebe  invata sa doarma in anumite circumstante, va fi imposibil apoi sa-l faci sa adoarma altfel (chiar daca o sa se trezeasca in toiul noptii). Daca tu te trezesti noaptea fara perna ta, nu o sa mai poti adormi pana cand nu o gasesti. La fel se intampla si in cazul unui bebelus. Tu vei putea sa mergi sa-ti cauti perna, dar bebe nu va putea sa "gaseasca" din nou acea stare de a fi leganat, imbratisat si iubit - prin urmare, va incepe sa planga.

patuturi ieftine bebelusi 

7.Lasi in patut jucarii de plus, paturele si/ sau folosesti aparatoare de patut

Este critic ca parintii sa creeze un mediu de somn sigur pentru bebelusul lor, iar asta nu se poate intampla daca in patut raman jucarii de plus, daca acoperi copilul mic cu o patura. Chiar si in ceea ce priveste aparatoarele de patut exista o intreaga dezbatere. In timp ce unii parinti le folosesc si multe magazine de promoveaza, in SUA asociatiile le interzic.

 

8.Lasi bebelusul sa doarma in scoica sau in scaunul de masina

Acesta nu poate fi decat un patut improvizat pentru copii, iar expertii avertizeaza ca aceasta obisnuinta poate obstructiona respiratia unui bebelus. Prin urmare, cand esti acasa, pune bebelusul sa doarma intr-un patut  standard sau un patut co-sleeping.

 

 patut bebe premium

9.Lasi bebelusul sa se "oboseasca" mai mult

Daca un bebelus este "terminat de somn", o sa adoarma mai repede, asa-i? Gresit! Unii bebelusi nu casca atunci cand le este somn si nici nu se linistesc inchizand ochii; din contra devin hiper activi si chiar putin salbatici. Invata sa recunosti cand bebelusul tau are nevoie de odihna si du-l la culcare inainte ca oboseala sa-l epuizeze.

 

10.Pleci prea mult urechea in dreapta si in stanga

Sfaturile din exterior te pot coplesi. Uneori e bine sa-ti urmezi instinctul si sa nu pleci urechea in dreapta si in stanga. Poate ca soacra te critica pentru ca nu faci un lucru cum trebuie in rutina de somn pentru bebelus. Poate ca prietena cea mai buna iti spune ca bebelusul sau doarme toata noaptea din prima zi cand l-a adus acasa de la spital. Chiar daca bebelusul tau nu face asta, nu inseamna ca tu actionezi gresit!

 

Acum ca ai parcurs sfaturile de mai sus, speram ca vei gestiona mai usor, mai calm si cu mai multa rabdare si tact rutina de pus bebe in patut.